Egy apró rák 96 óra alatt lebontja a műanyag mikroszemcséit

rák, műanyag

Nem kell külön taglalnunk, hogy a műanyag lebomlása milyen fájdalmasan hosszú folyamat, ám most nagyon úgy tűnik, hogy egy egészen picinyke rákféle képes elfogyasztani a műanyagot, sőt nagyon rövid időn belül le is tudja azt bontani.

A mindössze két centiméteres bolharák (gammarus duebeni) tanulmányozása nem várt eredményt hozott: az aprócska rákféle elfogyasztja, majd 96 óra alatt egy mikronnál kisebbé, nanoméretűvé bontja le a műanyagot. „Amikor három évvel ezelőtt belekezdtünk a kutatásba örültségnek tűnt, hogy egy aprócska rák képes legyen lebontani a műanyagot” – nyilatkozta Alicia Mateos-Cárdenas, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezetőszerzője.

Mateos-Cárdenas gömbölyű polietilén mikroszemcséket használt a kísérlethez, amely a műanyag palackok általános összetevője. Minden egyes műanyagszemcséhez fluoreszkáló festéket tapasztottak, így mikroszkóppal szemmel tudták tartani a műanyag elfogyasztását, majd lebontását a rákok szervezetében.

„Az már egyértelműnek tűnik, hogy a bolharákok állkapcsaikkal megőrölve juttatják az emésztőrendszerükbe a szemcséket, azt azonban még nem tudni pontosan, hogy ezek az állatok miként képesek lebontani a műanyagot. Tanulmányoznunk kell ennek a biológiai lebontásnak a mechanizmusát” – nyilatkozta Mateos-Cárdenas a The Guardian című lapnak.

Bár a kutatás konklúziója még közel sem bizonyos, Mateos-Cárdenas szerint nemhogy segít, de ront is a helyzeten, ugyanis az állat szervezetébe került mikroműanyagok bekerülhetnek a táplálékláncba, és ezáltal pedig eljuthatnak az emberekhez is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét