Virtuális térben létező cipőket is árulni fog a Nike

Rohamosan nő a blockchain hálózatokra épülő NFT-k népszerűsége, most éppen a világ egyik legismertebb sportruházatgyártója, a Nike vásárolt fel egy cipőgyártót, ami csak és kizárólag virtuálisan létező lábbeliket gyárt. 

Az NFT, azaz a nem helyettesíthető tokenek körüli felhajtás nem csillapodik, sőt már a világ legnagyobb vállalatait is inspirálja a kriptopiac. A Nike például nemrég jelentette be, hogy felvásárolja a RTFKT Studios nevű vállalatot, ami digitális térben létező lábbeliket dob piacra.

A virtuális, eredetiséget igazoló cipők a különböző AR és VR, azaz kiterjesztett és virtuális valóság-alapú világokba készülnek, pontosan csak akkor látszódnak a lábunkon, ha ehhez megfelelő eszköz van rajtunk. Vélhetőleg a jövőbeli metaverzumokra is készül a Nike, így minden esély megvan rá, hogy a fizikailag megvásárolható cipők, ruhák és sportszerek mellett hamarosan avatárokra szánt digitális kiegészítők is bekerülnek a cég repertoárjában.

nike nft
Virtuális cipőket fog gyártani a Nike. Fotó: RTFKT

A metaverzum kifejezés egy-két hónappal ezelőtt került be sok ember szótárjába, miután a Facebook (mostani nevén Meta) bejelentette: létrehoz egy virtuális valóságot, ahova az emberek VR-eszközök segítségével léphetnek be, dolgozhatnak, barátkozhatnak és szórakozhatnak az avatárjaikon keresztül. A tervek szerint egy digitális piactér is helyet kap majd a rendszerben, ahol a cégek virtuális szolgáltatásaikkal, javaikkal kereskedhetnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét