A Rockstar Games eltávolított bizonyos tartalmakat a GTA V frissített verzióiból, mivel azok erősítik az előítéleteket és a transzfóbiát. 

A Grand Theft Auto és a hozzá hasonló játékokkal kapcsolatban többször is felmerült, hogy negatív hatással lehetnek az emberek viselkedésére, ugyanis lehetőséget teremtenek arra, hogy felelősségrevonás nélkül komoly fizikai vagy lelki bántalmazásban lehessen részesíteni másokat. Ezúttal transzfóbnak ítélt tartalmak miatt került célkeresztbe a népszerű videójáték, miután az Out Making Games (amely a videójátékok világában képviseli az LGTBQ+ közösség érdekeit) nyílt levélben kereste meg a Rockstar Games-t, és kérte, hogy a játék nextgen verzióiból távolítsák el a transzfób jeleneteket.

„A Grand Theft Auto V egy rendkívül népszerű játék, több millió játékossal világszerte, és ez a változtatás óriási hatással lehet arra, ahogy ezek a játékosok hogyan látják a transz embereket” – írta az Out Making Games. A játékfejlesztő cég ugyan nem kommentálta az esetet, de több transzfóbnak ítélt tartalmat is eltávolított végül a játékból, többek között egy olyan jelenetet, amelyben a Cockatoos nevű transzbár drag queen-jeire különböző, nem korrekt megjegyzéseket tesznek a karakterek.

gta v transzfób
Fotó: Kotaku

Az elmúlt években többször is elővették a GTA-t az amerikai lövöldözésekkel és egyéb problémákkal kapcsolatban, és nem egy esetben okolták már erőszakos cselekmények elkövetéséért, például a tragikus iskolai lövöldözésekért. Tavaly egy Chicagóban élő képviselő, Marcus Evans Jr. fejtette ki véleményét arról, hogy a GTA és a hozzá hasonló játékok a fiatalokat arra sarkallják, hogy bűncselekményeket kövessenek el,

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét