A 7335 (1989 JA) névre keresztelt aszteroida becsült átmérője 1.1 kilométer és 1.8 kilométer között lehet, vagyis négyszer akkora, mint a New York-i Empire State Building.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) folyamatos figyelemmel kíséri a kisbolygók mozgását, és időről időre figyelmeztetést ad ki azokra az űrkőzetekre vonatkozóan, amelyek csillagászati szempontból közel kerülnek a Földhöz. Ezúttal a 7335 (1989 JA) kódjelű aszteroida „került be a hírekbe„, mivel május 27-én, pénteken viszonylag közel, 4 millió kilométerre száguld majd a bolygónktól, ráadásul a mérete sem épp elhanyagolható.

A tudósok becslése szerint az aszteroida körülbelül 76 000 km/h sebességgel halad majd el a Föld mellett, vagyis 20-szor gyorsabban, mint egy puskából kilőtt golyó – írja a Live Science. A 7335 (1989 JA) egyike annak a több mint 29 000 földközeli objektumnak (NEO), amelyeket a NASA évente követ. Az űrkőzet legközelebb 2055. június 23-án fog közel kerülni a Földhöz, ám akkor még ennél is távolabb halad el a bolygónktól.

A novemberben bejelentett DART (Double Asteroid Redirection Test) űrprogram célja, hogy kiderítsék egy Földről indított szerkezet képes-e eltéríteni egy aszteroidát, ami a világvégével fenyeget. Az ehhez szükséges űrszondát november 24-én a SpaceX Falcon 9-es rakétájával indította útnak a NASA, hogy az előzetes tervek szerint szeptember 26-án a Dimorphos nevű, körülbelül 160 méter átmérőjű meteornak ütköztessék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét