Egy nemrégiben készült átfogó tanulmány szerint összefügés van a klímaváltozás és az alvás mennyisége között. 

A minőségi alvás fontosságát ma már senki sem kérdőjelezi meg, mivel kutatások támasztják alá, hogy a rendszeres nyugodt alvás szükséges ahhoz, hogy a szervezet regenerálódni tudjon, és a test energiaszintje helyreálljon. Egy friss tanulmány most az éghajlatváltozás és az alvás közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet, ugyanis a hőmérséklet folyamatos emelkedése a pihenésünkre is komoly kihatással van.

Egy átlagos ember már most évente 44 órával alszik kevesebbet a klímaváltozás miatt, ráadásul az elvesztett órák száma várhatóan folyamatosan növekszik majd az évek előrehaladtával – írja a The Guardian a One Earth folyóiratban publikált kutatásra hivatkozva. Ugyanakkor egyes csoportokat jobban érint ez a jelenség, mint másokat: a tanulmány szerint negyedével több nő szenved az alvási idő megrövidülésétől, mint férfi, és kétszer magasabb ez az arány a 65 év felettieknél, valamint háromszor magasabb a szegényebb országok lakosainál.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a globális felmelegedésnek számos súlyos egészségügyi hatása lehet, többek között növeli a szívrohamok kockázatát, az öngyilkosságok, a mentális betegségek és a balesetek számát, továbbá a munkaképességre is rossz hatással van. A tudósok szerint aggasztó, hogy a kutatások alapján egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy az emberek szervezete idővel képes lenne alkalmazkodni a melegebb éjszakákhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét