90 éves a LEGO

LEGO Idea House

Ole Kirk Kristiansen 1932-ben valószínűleg nem gondolta, hogy a LEGO Csoport idővel a világ egyik legnagyobb játékgyártó cégévé növi ki magát, és minden évben gyerekek millióit bátorítja majd játékra. És persze felnőttek tömegét is.

Ole Kirk Kristiansen ugyanis pont kilencven évvel ezelőtt a dániai Billundban az asztalosműhelyében kis fajátékokat készített gyerekeknek. Szerény 36 darabos első kollekciója többek között autókból, repülőgépekből és jojókból állt, amelyek gondos kidolgozásukkal segítettek a helyi gyerekeknek megismerni a világot.

LEGO
Eleinte még szó sem volt a műanyag kockákról.

Huszonhat évvel azután, hogy elkészítette első fajátékát, fia, Godtfred szabadalmaztatta a ma ismert LEGO kockát, amely különleges, összekapcsolást segítő bütykei révén végtelen kreatív építési lehetőséget kínál. Azóta a LEGO kockával nagyon sok minden történt. Néhány egyszerű, alapszínű kockából, a szerény kocka több mint 18 000 LEGO termék alapjává vált, hollywoodi bánásmódban részesült a THE LEGO MOVIE filmben, a LEGO MINDSTORMS segítségével robotikát és kódolást tanít a gyerekeknek, és számos, órákon át tartó digitális kalandhoz adott ihletet több mint 180 LEGO videójátékban.

LEGO
Egy 1955-ös doboz.

Az idők során Ole szenvedélye a szórakoztató és jó minőségű játékok iránt megalapozta örökségét. Valójában a „LEGO” név két dán szóból, a „Leg Godt”-ból származik, ami annyit tesz „Játssz jól”. A LEGO új Play Well kutatásából most az is kiderült, hogy a játék nemcsak szórakoztató, hanem a gyermekkori fejlődés, az általános boldogság és a családi jóllét szerves része is egyben.

A játék ereje

A 2022-es LEGO Play Well Study keretében a vállalat több mint 55 000 szülőt és gyermeket kérdezett meg több mint 30 országban, és azt találta, hogy szinte minden szülő úgy gondolja, hogy játék közben a gyerekek erősítik kreativitásukat (93%), kommunikációs (92%) és problémamegoldó készségeiket (92%), valamint magabiztosságukat (91%). Amikor a gyerekek játszanak, azokat a készségeiket fejlesztik, amelyek segítenek boldogulni a gyorsan változó világban.

Családi ügy

A játék nem csak a gyerekeké. A közös játék boldogabbá teszi az egész családot, erősebb családi kötelékeket épít ki, és a szülők 95%-a szerint javítja az egész család jóllétét. Ötből több mint 4 szülő (85%) kifejezetten a LEGO játékot említette, mondván, hogy családjuk boldogabb, ha LEGO kockákkal játszanak.

LEGO DUPLO
A legkisebbeknek is van LEGO.

A családi értékek mindig is fontosak voltak a cég számára, amelynek székhelye még mindig a dániai Billundban található, ahol Ole elkezdte gyártani első játékait. A vállalat a mai napig Ole családjának tulajdonában van, és unokája, Kjeld Kirk Kristiansen nemrég adta át a vezetést saját fiának, Thomas Kirk Kristiansennek.

Amikor dédnagyapám 90 évvel ezelőtt megalapította a céget, felismerte, hogy a játék megváltoztathatja a gyerekek életét – összehozza a családokat, és segít a gyerekeknek azon készségeik fejlesztésében, amelyek segítségével a legtöbbet hozhatják ki magukból. Csak egy kis műhely tulajdonosa volt, de óriási ambícióval rendelkezett, hogy minél több gyerek megtapasztalhassa a játék előnyeit” – mondta Thomas Kirk Kristiansen, a LEGO Csoport elnöke. „Akár 1932-ben, 2022-ben, akár a 100. évfordulónkon, 2032-ben, igyekszünk folytatni ezt az örökséget azzal, hogy segítünk minden családnak, hogy jól játsszanak – bárhol is legyenek a világon.

Egy szebb jövő építése

Az elmúlt kilenc évtized megerősítette, hogy mennyire fontos a játék minden gyerek számára. Ezért a vállalat nyereségének 25%-a felett a LEGO Alapítvány rendelkezik, lehetőséget adva gyerekek millióinak a játékra és tanulásra, beleértve a hátrányos helyzetű és válságtól sújtott területen élőket. Tavaly alapítvány több mint 440 millió amerikai dollárral segítette a gyerekeket világszerte, hogy a játék segítségével kiteljesedhessenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét