A világ első transznemű Barbie babáját a transznemű színész és aktivista, Laverne Cox ihlette. 

A Mattel a napokban jelentette be, hogy piacra dob egy transznemű Barbie babát, amelyet az LMBTQ-aktivista Laverne Cox-ről mintáztak. Cox szorosan együttműködött a Matellel a baba megalkotásán – amely hosszú szőke hajkoronát és piros tüll szoknyát kapott – , és elmondta, hogy reményei szerint az új baba inspirálja majd a gyerekeket, és emlékezteti a szülőket, hogy támogassák a babákkal játszani vágyó különböző identitású gyerekeket – írja a BBC. Cox egyébként olyan produkciókból lehet ismerős a hazai nézők számára, mint a Netflix egyik első saját sorozata, a Narancs az új fekete (Orange is the New Black) vagy a vagyonokat kicsaló Anna Sorokin életét bemutató Az örökösnő álarca mögött (Inventing Anna).

Cox elmondta, hogy gyerekkorában szégyellte, hogy Barbie-val akar játszani, ám évekekel később, amikor felvállalta önmagát, vett egy babát, felöltöztette, ezzel igyekezett begyógyítani a gyermekkorában kapott sebeket.

A Mattelt gyakran kritizálják a Barbie babák természetellenes testarányai miatt, mondván hamis nőideálra nevelik a gyerekeket, és irreális elvárásokat generálhatnak bennük. A játékgyártó ennek ellensúlyozására az elmúlt években több olyan termékeket is elkezdett forgalmazni, amely növeli a gyermekek beleérző képességét, továbbá segít megtanulni elfogadni önmagukat. Néhány hete például egy hallókészülékes Barbie-t és vitiligós Ken babát jelentett be a vállalat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét