Nem sikerült megmenteni annak a négy méteres hím gyilkos bálnának az életét, amely hetekkel korábban úszott fel a Szajnán. 

A kardszárnyú delfinként vagy orkaként is ismert tengeri emlőst két héttel ezelőtt észlelték először a Szajna torkolatánál, ám idővel az állat egyre feljebb úszott a folyón, nem sokkal később már Rouen térségének közelében járt. A terv az volt, hogy az állatot orkahangokat utánzó eszközzel visszacsalogatják a tengerbe, ám a bálna zavarodottan reagált a jelzésekre, így az ötlet meghiúsult. A szakértők időközben megállapították, hogy az állat súlyos gombás fertőzésben, ún. mukormikózisban szenved, ezért a szemlátomást beteg és szenvedő bálna elaltatása mellett döntöttek, az állat azonban elpusztult, mielőtt erre sor kerülhetett volna.

A hatóságok hétfőn, helyi idő szerint 11:48-kor találták meg az elpusztult orkát – írja a BBC. A portál értesülései szerit az aktivisták az állat teteménél maradnak, hogy megakadályozzák egy hajóval való, esetleges ütközést, amely veszélyeztethetné a boncolás eredményességét.

A mukormikózis vagy feketegomba-fertőzés először a bőrt fertőzi, ám később a szívre, a tüdőre és az agyra is átterjed. A hatóságok azt remélik, hogy a boncolás segítségével további kutatásokat végezhetnek a veszélyes betegséggel kapcsolatban, amelyet Európában most először észleltek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét