A világ egyik leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci Mona Lisáját fiatal őslakos bolíviai asszonyként álmodta újra egy dél-amerikai festőművész. 

Claudia Callizaya bolíviai festőművész cholitaként, azaz őslakos bolíviai nőként festette újra az ikonikus nőalakot. Az újragondolt Mona Lisa ugyanolyan határozottságot sugall, mint az eredeti, és az orra is nagyon hasonló, ugyanakkor a bolíviai nők hagyományos kalapját viseli, és egy színes andoki kendő van a vállán – írja a Reuters.

„Számtalan különböző nő és ruha van a világon. Cholita vagyok, és arra gondoltam magamban, hogy a Mona Lisának is egy cholitának kellene lennie” – mondta Callizaya, aki áprilisban felhagyott a mezőgazdasági munkával, és a helyi kulturális minisztériumban dolgozik.

bolíviai mona lisa
Fotó: REUTERS/Claudia Morales

A choliták általában ajmara vagy kecsua származású nők, akik többnyire szegény gazdálkodó közösségekből származnak. A cholita kifejezést kezdetben pejoratív értelemben olyan nőkre használták, akik az adott kor szelleméhez mérten túlságosan öntudatosan viselkedtek, kiálltak a nők szabadságáért és jogaikért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét