Hosszú távon nemcsak az űrbeli élelmiszer-ellátásra jelenthet megoldást, de a földire is az a növénytermesztő bioreaktor. 

Pont fél évszázada, 1972 június 5-én kezdődött az ENSZ stockholmi környezetvédelmi
világkonferenciája, a szervezet még abban az évben nemzetközi környezetvédelmi
világnappá nyilvánította a dátumot. A célkitűzés 50 éve változatlan, csak még nagyobb a tét: felhívni a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is.

A paprikatermesztés körülményeinek megváltozása és annak következményei jól
szemléltetik a jelenlegi növénytermesztés problémáit és ez a zöldség az, amely
sajátosságaiból adódóan segíthet megoldást találni a fenntartható élelmiszer-előállításra.

Most még az űrkutatás szolgálatában valósulnak meg a Debreceni Egyetem tudósainak az Álmok Álmodói 20 kiállítás területén (is) zajló kísérletei, de az eredmények az egyre fenyegetőbb élelmiszerválságra is környezetbarát választ adhatnak hosszú távon. A kísérletek a Debreceni Egyetem Űrkutatási programjában résztvevő biotechnológiai laboratóriumban indultak. A munka egyediségét jól mutatja, hogy a debreceni Biodrome hasonló jellegű kísérleti hely, mint az Egyesült Államokbeli Kennedy Space Center
űrnövénykutató részlege. A kutatás február óta még egy nyilvános helyszínen is megvalósul: az Álmok Álmodói 20 kiállítás területén üzemeltek be egy kisebb növénytermesztő „mini farmot”, amely ökoszisztémaként zárt rendszerben működik.

növénytermesztő bioreaktor

A kéthavonta szüretelt paprika nemcsak fogyasztható, de finom és tápanyagdús is. A
magokat az érett termésből kiveszik, további kutatás céljából. A növény szára és levele is
ehető, ráadásul tele van értékes tápanyagokkal. A Capsitron névre keresztelt bioreaktorban területegységre vetítve kétszer annyi paprika termeszthető, mint egy üvegházban, ráadásul  termőföld, mesterséges anyagok, napfény és mindenféle hulladék keletkezése nélkül. A kísérlet egészen a kiállítás végéig, 2023 februárjáig folytatódik. Következő lépésként pedig az Újmexikói Egyetem által előállított, és a NASA által tavaly az űrben is kipróbált, úgynevezett Hatch paprikával hasonlítják össze az új magyar fajtákat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét