Oroszország a napokban körözési listára tette Dmitry Glukhovsky orosz írót, akinek neve a Metró-trilógiával vált világszinten ismertté. 

A népszerű orosz szerzőt azzal vádolta meg az orosz belügyminisztérium, hogy hamis információkat terjeszt az ukrajnai „katonai hadműveletettel” kapcsolatban. Glukhovsky már a háború kezdetén közzétett egy videót, amelyben nyilvánosan elítélte az orosz inváziót, igazságtalannak, meggondolatlannak és helytelennek nevezte az Ukrajnában történteket.

A jelenleg Barcelonában élő író Telegram-csatornáján reagált a körözés hírére, ahol elmondta, hogy készen áll megismételni, amit korábban mondott, és továbbra is követeli a harcok befejezését.

Oroszország még március elején fogadott el egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében akár 15 év szabadságvesztéssel is sújtható, aki „álhíreket” terjeszt az orosz hadsereg tevékenyégére vonatkozóan. A Reuters cikke szerint a Metró-trilógia írója az első jelentősebb kulturális személyiség, aki körözési listára került az új törvény miatt.

Dmitry Glukhovsky az orosz populáris irodalom sztárja, neve a Metró 2033 című regényével vált világszinten ismertté, olyannyira, hogy a történetet később PC játékra is adaptálták. A sztori 2033-ban, egy atomháborút követően veszi fel a fonalat, ahol a túlélők a moszkvai metróhálózat sugárbiztos alagútjaiban keresnek menedéket. A szerző még két részt írt a széria folytatásaként Metró 2034 és Metró 2035 címmel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét