Vasárnap nyitotta meg kapuit a McDonald’s helyét átvevő orosz franchise, a  Vkuszno – i tocska. 

Az amerikai gyorsétteremlánc még márciusban jelentette be, hogy mintegy 850 éttermét ideiglenesen bezárja Oroszországban az ukrajnai invázióra válaszul, májusban pedig már arról szóltak a hírek, hogy a cég harminc év után teljesen kivonul az orosz piacról, és már meg is kezdte üzleteinek eladását. Mint kiderült, a hátrahagyott üzleteket egy helyi érdekeltségű cég, a Sistema PBO vette meg, ami a Vkuszno – i tocska (magyarul Finom – és pont) nevet adta a franchise-nak.

Az első 15 gyorsétterem vasárnap nyitott meg kapuit a vendégek előtt, hétfőn további 50 étterem nyitott ki, a jövőben pedig hetente 50-100 új étterem megnyitását tervezik. A cég vezérigazgatója azt mondta, hogy igyekeznek méltón visszaadna a hangulatot, annak ellenére, hogy minden McDonald’s-ra emlékeztető dolgot eltávolítanak az üzletekből. Ennek értelmében természetesen a jól ismert, sárga logót is eltüntették, helyette ezzel az elsőre igencsak szokatlan szimbólummal dekorálták ki az éttermet.

orosz McDonald's
Az orosz Meki logója

A BBC cikke szerint a megállapodás értelmében a McDonald’s-nak 15 éven belül joga van visszavásárolnia az éttermeket.

Az első McDonald’s 1990. január 31-én nyitott meg Moszkvában, a Puskin téren, a nyitás utáni első héten gyűrűző sorok álltak az amerikai gyorsétterem ajtaja előtt. A McDonald’s megtelepedése Oroszországban szimbolikus jelentőséggel bírt, ugyanis mindennél látványosabban bizonyította egy „másik Szovjetunió” eljövetelét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét