Kifejezetten jól fogadták a rajongók Leigh Bardugo Grisaverzum regényei alapján készült netflixes sorozatot, így nem volt kérdés, hogy a műsorszolgáltató elkészíti-e a folytatást. Mivel a forgatási munkálatok néhány hete befejeződtek, arra gondoltunk, összeszedünk minden elérhető és biztos információt a soron következő második etapról, és egy kicsit a találgatásokat is bevonjuk a cikkbe. 

Leigh Bardugo regényei világszerte egész nagy sikert arattak, így nem ért minket különösebb meglepetésként, hogy a világ legnépszerűbb streamingplatformja, a Netflix lecsapott a megfilmesítési jogokra. A kaland-fantasy trilógia első darabjának sorozatadaptációja tavaly áprilisában debütált a streamingszolgáltató kínálatában nyolc, egyenként közel egyórás epizóddal.

Az izraeli-amerikai írónő által megálmodott Grisaverzum egy mágiával átszőtt, szövevényes fantáziavilág, amely erősen merít a szláv mondakör elemeiből, valamint olyan konkrét történelmi korokból is, mint például a 18. századi Oroszország és a főleg kereskedelemmel foglalkozó Hollandia. Bardugo Grisaverzumában nem egy, hanem több könyvsorozat is játszódik. A Grisa trilógia mellett (Árnyék és csont, Ostrom és vihar, Pusztulás és felemelkedés) – amelynek minden része megjelent már magyarul a Könyvmolyképző Vörös Pöttyös sorozatában – 2015-ben elindult az írónő Hat varjú sorozata, amelyből eddig két kötet jelent meg, Hat varjú, illetve Bűnös birodalom címmel (mindkét kötet elérhető magyarul). 2019-ben ehhez az öt kötethez jött a King of Scars címmel kezdődő duológia, amelyet 2021 márciusában a Rule of Wolves című kötet követett (a magyar megjelenésekről egyelőre nincs hírünk). A netflixes Árnyék és csont (angolul Shadow and Bone) a fő Grisa-regények és a Hat varjú történeteit gyúrja egybe, ami egyébként nagyon nem lehetett egyszerű feladat tekintve, hogy a Hat varjú más helyszínen játszódik, ráadásul két évvel a fő események után.

árnyék és csont második évad
Az írónő dedikál.  (Fotó: Vanity Fair)

A sorozat főszereplője, Alina Starkova árvaként nő fel a fiktív Ravkában, és csak gyermekkori barátjára, a szintén földönfutó Malra számíthat. Miután mindkettőjüket besorozzák Ravka hadseregébe (Malt nyomkeresőnek, Alinát térképésznek), a két fiatal életveszélyes küldetésre indul a volkrákkal teli Árnyzónába, ahol a lány egy támadás során természetfeletti erőről ad tanúbizonyságot. Az eset az egész életét, sőt az országa sorsát is megváltoztatja, ugyanis megjelenik a grisákból álló Második Hadsereg feje, az Éjúr (másnéven Kirigan tábornok), aki magához veszi Alinát, és elviszi a grisa akadémiára, hogy közös erővel kibontsák a benne rejlő képességeket.

Egy másik szálon a Varjak, vagyis Kaz Brekker és díszes kompániájának történetét követhetjük végig. Kaz egymillió krúgáért úgy dönt, elvállalja Alina elrablását, ezért a szerencsejáték-függő mesterlövész Jesperrel és a surranótolvaj Inej-zsel a Napidéző nyomába erednek.

árnyék és csont második évad
Kaz, Jesper és Inej. (Fotó: Netflix)

Alinának (Vigyázatspoiler!) nagy erőfeszítések árán, de sikerül birtokba vennie az erejét, és rájön, hogyan tudja megidézni a napfényt, amivel elpusztíthatják a Ravkát kettészelő árnyékfalat, az Árnyzónát. Időközben azonban kiderül, hogy nem más, mint a grisák vezetője, az Éjúr hozta létre a Zónát, aki a lány különleges erejét is csak arra akarja használni, hogy meghódítsa vele a világot. Alina végül elszökik az akadémiáról és barátja, Mal segítségével egy varázsszarvas nyomába ered, amelyről azt tartják, hogy képes nagymértékben felerősíteni a grisa-erőt. Az Éjúr azonban megtalálja őket, megöli a szarvasbikát, majd rákényszeríti Alinára az agancs-nyakláncot, így a lány ereje felett immár teljes mértékben ő uralkodik. Később Alina rájön, hogyan tudja ismét átvenni az uralmat az ereje felett, és az első évad végül azzal ér véget, hogy Mallal elszökik az Éjúr elől, és az Igaz-tenger felé veszik az irányt. Alina és Mal azt hiszik, hogy sikerült végezniük az Éjúrral, ám az végül túlélte a támadást, kiterjesztette a Zóna határait, és megtanulta uralni a benne lakó élőhalott szörnyeket, a volkrákat.

Magyar szemmel egyébként különösen érdekes volt nézni Bardugo sikerkönyvének adaptációját, mert a Vajákhoz hasonlóan hazai tájakon forgatott a stáb. Többek között a Szentendrei Skanzenben és a keszthelyi Festetics-kastélyban is zajlottak a forgatások, az épület és annak belső tere a filmbéli cár palotájaként szolgált.

Az első évadot az alkotók igyekeztek a lehető leghitelesebben adaptálni, szinte már-már újraalkotni az eredeti regényeket, épp ezért a laikusok számára nem volt egyszerű a szövevényes háttérvilág és a fantasy szakzsargon értelmezése. Ennek ellenére (vagy éppen pont emiatt) az Árnyék és csont rövid idő alatt viszonylag nagy kritikai és közönségsikert ért el, így nem volt kétséges, hogy a Netflix beruház a folytatásba. A streamingszolgáltató tavaly júniusban jelentette be, hogy zöld utat kapott a második felvonás, amelyben természetesen az első évadban megismert színészek is visszatérnek: a főhős Alina Starkovát alakító Jessie Mei Li, a Malt megformáló Archie Renaux, a Kirigan tábornokot eljátszó Ben Barnes, valamint a Varjak nevű alakulat tagjai, tehát Freddy Carter (Kaz BrekkerAmita Suman (Inej), Kit Young (Jesper) is.

Ugyan hivatalos megerősítést még nem kapott, de az új évad feltehetően a főtrilógia Ostrom és vihar című második részét, valamint a Hat varjú főbb eseményeit dolgozza fel. Ebben a kötetben Alina és Mal megpróbálnak új életet kezdeni, és mindent megtesznek, hogy titokban tartsák a lány napidéző képeségeit. Hamar rájönnek azonban, hogy nem könnyű hátrahagyni a múltat, ezért egy hírhedt kalóz, Sturmhond hajóján visszautaznak Ravkába, hogy megvédjék a világot a gonosz Éjúrtól. Miközben Alina hatalma egyre csak növekszik, úgy kerül egyre távolabb Maltól, és bonyolódik egyre veszélyesebb játszmákba az Éjúrral.

árnyék és csont második évad
Ostrom és vihar magyar kiadása. (Fotó: Könyvmolyképző)

Ami változás lesz az előzőhöz képest, hogy az új etap nem követi majd olyan szorosan a könyvet, legalábbis erre enged következtetni, hogy az Éjúrt megformáló Ben Barnes egy alkalommal azt mondta, hogy sorozatbéli karaktere a továbbiakban eltér majd az eredetitől. Ismerve a könyveket, ez logikus és okos döntésnek tűnik.

Az új évad egyúttal új szereplőket is jelent. A készítők még januárban négy új főbb szereplőt lepleztek le, akik természetesen mind a négyen Bardugo könyveiből érkeztek, így talán sejthető, hogy komoly szerepük lesz majd a történetben. Patrick Gibson Nikolai Lantsovot fogja alakítani, akiről azt kell tudni, hogy a zsarnok ravkai király második fia. Nikolai kalóznak álcázva magát ismerkedik meg Alinával és Mallal az Igaz-tengeren, később pedig együtt térnek vissza Ravkába. Bár Nikolai-nak minden képessége megvan ahhoz, hogy jó uralkodó legyen, az a hír járja, hogy nem a királytól van, így sok megkülönböztetés éri őt a cári udvarban.

Tamar Kir-Bataar (Anna Leong Brophy) és Tolya YulBataar (Lewis Tan) ikrek, akik Sturmhond legénységében teljesítenek szolgálatot. Tamar és Tolya egy évszázadok óta megváltóként várt grisaként tekintenek Alinára, ugyanis abban hisznek, hogy a lány napidéző volta képes felszámolni a Zónát, és a benne élő szörnyeket. Az ikrek elképesztő testi erővel rendelkeznek, mindketten remek harcosok. Később a Soldat Sol nevű katonai szervezetben teljesítenek szolgálatot, amelynek feladata az Apparátus és Alina Starkova, vagyis a Napidéző védelme.

Végül, de nem utolsósorban Jack Wolfe a sorozatbéli Wylan Hendriks-et (a könyvben Jan Van Eck) alakítja, aki a Hat varjú-sorozat egyik kulcsszereplője. Wylan egy jómódú kereskedő, Jan Van Eck fia, akit kitagadja őt, mert a fiú nem tud megtanulni olvasni. A fiú végül elszökik az apjától, és csatlakozik a feltörekvő bandavezér, Kaz tolvajcsapatához.

Még nincs előzetese az Árnyék és csont 2. évadának, ám a forgatási munkálatok – amelyek ezúttal is Magyarországon zajlottak – júniusban hivatalosan is véget értek. Bár a Hollywood Reporter korábban arról írt, hogy még az idén megérkezhet az új évad, figyelembe véve, hogy csak néhány hete fejeződött be a forgatás, legjobb esetben is csak az év végén kerülhet sor erre, de még valószínűbbnek tűnik, hogy 2023-ra csúszik majd a premier.

Jó hír viszont, hogy a sorozat megálmodója és showrunnere, Eric Heisserer (A dolog, Madarak a dobozban, Érkezés) a Collidernek adott interjújában arról beszélt, hogy több évaddal terveznek. Noha a fő Grisa sorozat három kötetből áll, az alkotó szerint annyi minden történik a regényekben, hogy három évadon túl is bőven kínálna néznivalót a számunkra. Márpedig ez egyértelműen jó hír a rajongóknak, és ismerve Bardugo Grisaverzumát el is hisszük a készítőknek, hogy jövőben is bőven lesz miből ötletet meríteniük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét