Ahogy minden évben, az Economist testvércége, az Economist Intelligence Unit 2022-ben is összeállította a legélhetőbb városok listáját. Bécs az új-zélandi Aucklandtól vette át a vezetést. 

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború rendesen felforgatta a korábbi sorrendet. A tavalyi győztes Auckland például a 34. helyre csúszott vissza a listán a koronavírus-járvány miatt hozott szigorú korlátozások következtében, a mindig jól szereplő Bécs viszont a tavalyi tizenkettedik hely után ismét az élre tört, és 2018 és 2019-hez hasonlóan újra elnyerte a világ legélhetőbb városa címet – írja a France24 az Economist által összeállított listára hivatkozva. A jelentés szerint az osztrák főváros fő varázsa a stabilitás és a jó infrastruktúra, de további előnye a megbízható egészségügyi ellátás, valamint a kulturális és szórakozási lehetőségek sokasága. A lista második helyén a dániai Koppenhága végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a svájci Zürich állhatott fel a kanadai Calgary-val közösen.

A top tízbe Ausztria, Dánia és Svájc mellett három másik európai város is bekerült: a svájci Genf a hatodik, a németországi Frankfurt a hetedik, a hollandiai Amszterdam pedig a kilencedik helyen végzett. Kanada igencsak szépen teljesített, ugyanis a harmadik helyezett Calgary mellett Vancouver az ötödik, Toronto pedig a nyolcadik helyen szerepelt. A tizedik helyen a japán Oszaka és az ausztrál Melbourne osztozik.

Franciaország fővárosa, Párizs a tavalyihoz képest 23 helyet ugorva a 19. helyen végzett, a belga főváros, Brüsszel a 24., London a 33., Madrid pedig a 43. lett.

Az országban zajló háború miatt Kijev nem került fel az idei listára, míg az oroszországi Moszkva 15, Szentpétervár pedig 12 hellyel csúszott hátrébb a sorban. A legkevésbé élhető város idén is a szír főváros, Damaszkusz lett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét