Amerikai tudósok azt állítják, megtalálták a módját annak, hogy a növények napfény nélkül is képesek legyenek növekedésnek indulni. 

A tudósok előrejelzései szerint a növekvő igények és a csökkenő készletek miatt az emberiség belátható időn belül komoly élelmiszerválsággal nézhet szembe. Ennek elkerülése érdekében az elmúlt években egyre nagyobb energiát ölnek olyan megoldások fejlesztésébe, amellyel késleltethető, esetleg elkerülhető lehetne a globális katasztrófa. Testvéroldalunk, a TechWorld hasábjain számoltunk be például arról, hogy a Floridai Egyetem tudósainak először sikerült Holdról hozott talajban növényt termeszteni, mi pedig arról írtunk néhány hete, hogy hosszú távon nemcsak az űrbéli élelmiszer-ellátásra jelenthet megoldást, de a földire is a növénytermesztő bioreaktor. Most újabb komoly előrelépést tettek a tudósok: találtak egy módszert, amellyel kikerülhetővé válhat a biológiai fotoszintézis.

A UC Riverside és a Delaware Egyetem tudósai az acetát segítségével képesek voltak rávenni a növényeket arra, hogy fény nélkül, sötétségben is növekedjenek – derül ki a Nature Foodban közzétett publikációból. A kutatók egy kétlépéses eljárás során átalakították a szén-dioxidot, az elektromosságot és a vizet acetáttá, amelyet elfogyasztva a növények fény hiányában is növekedésnek indultak. A tanulmány szerint ez a módszer napelemekkel kombinálva több mint 18-szor olyan hatékony lehet, mint a természetes folyamat, amely során a napfényben lévő energia mindössze 1 százaléka jut el a növényekhez.

A kutatók célja, hogy találjanak egy olyan eljárást, amely áttörheti a biológiai fotoszintézis által szabott határokat. Ugyan az eredmények elsőre valóban ígéretesnek tűnnek, egyelőre nem lehet megmondani, hogy az új módszer képes-e arra, hogy fenntartható és étrékelhető terméseket eredményezzen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét