Folytatódnak a kerékpárosbarát fejlesztések a BKK-nál

kerékpárosbarát BKK

További kerékpárosbarát fejlesztésekre számíthatnak a kerékpárral közlekedők Budapesten, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban jelentősen többen közlekednek biciklivel, mint a korábbi években.

A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is fontosnak tartja, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatások mikromobilitási eszközökkel, így a többi közt kerékpárokkal is kombinálhatók legyenek, ezért számos az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztés mellett a jövőben további járatokon valósulhat meg a kerékpárszállítási lehetőség.

kerékpárosbarát BKK

A kerékpárszállítási szolgáltatás fejlesztését nemcsak a klímavédelmi szempontok, hanem a Budapest Restart program és az egyre sokszínűbb felhasználói igények is indokolják. A hatalmas népszerűségnek örvendő MOL Bubi közbringa-szolgáltatás mellett rengetegen közlekednek a fővárosban saját kerékpárjaikkal.

Azok számára, akik rendszeresen nagyobb távolságot tesznek meg a városban, és a kerékpározást a közösségi közlekedéssel kombinálnák, elsősorban a B+R parkolókat, illetve a MOL Bubi közbringa-szolgáltatást kínálja a BKK.

A biciklivel és közösségi közlekedéssel kombinált útvonalak megtervezésében hasznos segítséget nyújt a BudapestGO alkalmazás is, amely június elején újabb kerékpárosbarát funkciókkal bővült.

A fedélzeti kerékpárszállítás lehetőségének köszönhetően szükség esetén könnyen kombinálható az egyéni és a közösségi közlekedés. Mivel a buszokon és villamosokon járművenként csak egy-egy kerékpár szállítható a szolgáltatás elsősorban speciális helyzetekben lehet hasznos. Ilyen például, ha valaki defektet kap, ha lemerül az elektromos kerékpár akkumulátora, vagy ha elkapja egy nyári felhőszakadás. Budapest hegyvidéki területein az is jellemző, hogy a fővárosiak reggel kerékpárral könnyen legurulnak a hegyről, de hazafelé, emelkedőn felfelé már kényelmesebb inkább busszal utazni. Mindemellett így azoknak sem kell lemondani a kerékpározás élményéről, akik idősebbek, vagy kisgyerekkel közlekednek.

Jelenleg 5 HÉV, 10 villamos-,1 trolibusz és 12 – jellemzően hegyvidéki – autóbuszvonalon lehet kerékpárt szállítani. A fejlesztések nem állnak meg, a jövőben újabb vonalakra tervezi a BKK a szolgáltatás kiterjesztését.

A BKK járatain kerékpárt szállítani július 1-től – hétvégén is – egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve a mindössze 540 Ft-ba kerülő, 30 napig érvényes kerékpárbérlettel lehet. A valamennyi vonalon, a hét minden napján használható kerékpárbérletet a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, illetve a BKK automatáiban lehet megvásárolni, melyek listája a BKK Pontkereső oldalán található meg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét