Indul a Műanyagmentes Július

Műanyagmentes Július
Forrás: The Ocean Cleanup

A környezetvédők az évben is megpróbálkoznak a Műanyagmentes Július (PlasticFree July) megrendezésével, amelynek célja, hogy a felhasználók legalább egy hónapon át mellőzzék az életükből az egyszerhasználatos műanyagokat.

Egyes műanyag fajták lebomlásához több száz évre van szükség. De addig míg ez a folyamat lezajlik ez az anyag mikroszemcsékké hullik szét, jelentősen szennyezve ezáltal az élővizeket!

Az Earthday.org gyűjtése szerint az egyszerhasználatos műanyagok felhasználása már drámai méreteket ölt bolygónk élővilágára nézve. A műanyag 1950-es évekbeli bevezetése óta 8,3 milliárd tonnát gyártottak ebből az anyagból világszerte.

Műanyagmentes Július
A Guatemalai Las Vacas folyó egy festői öble. Forrás: The Ocean Cleanup

Az éves műanyaggyártás pedig eléri a 380 millió tonnát. Mindez nem lenne lehetséges, ha az emberiség nem használna ennyi műanyagot. Jelenleg percenként 1,2 millió PET-palackot adnak el a Földön, ami 200 ezerrel több a két évvel ezelőtti szinthez képest. Bár a legyártott műanyagok közel fele újrahasznosítható lenne, ezzel szemben 91 százalékát sohasem dolgozzák fel, így azok a szemétlerakókban, vagy a természetben végzik, mert használóik eldobják őket.

Számítások szerint csak az óceánokban évente 1,15 – 2,41 millió tonna műanyag hulladék kerül. Ennek következményeként óriási szemétszigetek alakulnak ki.

A Theoceancleanup.com adatai szerint jelenleg 5 olyan zóna van az óceánokban, ahol összetorlódtak a műanyaghulladékok. Ezek közül a legnagyobbnak a Kalifornia állam és Hawaii között, a Csendes-óceánon található szemétsziget található, amit a szakemberek Great Pacific Garbage Patch-nek (GPGP) neveznek. Ezt eredetileg 1997-ben fedezték fel és jelenleg 1,6 millió négyzetkilométernyi vízfelszínen terül el. Vagyis kétszer akkora, mint Texas-állam és háromszor nagyobb Franciaországnál. Becslések szerint már annyi műanyahulladék halmozódott fel benne, hogy a súlya eléri a 80 ezer tonnát, ami 500 darab Jumbo Jet repülőgép súlyával egyenlő.

Műanyagmentes Július

Kétség nem fér tehát hozzá, hogy sürgős és azonnali változásra van szükség. Ha megtanulunk eldobható, egyszerhasználatos műanyagok nélkül élni, akkor sokat tehetünk a Földünkért. Gondolnunk kell a gyerekeink és az unokáink jövőjére.

SodaStream
Már üvegpalackos szódagépet is kaphatunk.

A SodaStream például már hosszú ideje a PET-palackok által okozott műanyagszennyezés egyik élharcosának számít köszönhetően annak, hogy a szénsavasító gépeivel olyan megoldást kínál, ami feleslegessé teszi az eldobható, egyszerhasználatos műanyag-palackok használatát. Az üvegből készült szénsavasító palackkal rendelkező Crystal szénsavas víz készítő géppel pedig még az újratölthető műanyag kulacsok is kiválthatók. Ez a gép egyébként egyre keresettebb a magyar piacon, becslések szerint a tavaly évhez képest idén 40 százalékkal többet fog belőle idehaza értékesíteni a SodaStream.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét