Idén is igényelhetünk ingyenes „Ne hagyj az autóban!” – matricát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). 

Az, hogy egy kisgyermeket vagy kutyát a nyári forróságban bezárt autóban hagynak/felejtenek, sajnos nem ritka jelenség. A Nébih 2017 óta minden évben felhívja a szülők és a gazdák figyelmét arra, hogy akár néhány perc óvatlan pillanat is az autóban hagyott gyerek vagy állat életébe kerülhet.

„A nyár beköszöntével a hivatal ismét elindította matricaigénylő felületét, hogy minél több helyen megjelenhessen a kulcsfontosságú, figyelemfelkeltő üzenet” – olvasható a Nébih hivatalos oldalán. A szervezettől vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek is igényelhetik a matricát, melynek célja, hogy jól látható helyre kiragasztva figyelmeztesse az embereket a balesetek elkerülésére. A matricákat egy egyszerű űrlap kitöltésével lehet igényelni a készlet erejéig.

ne hagyj az autóban matrica nébih
Fotó: Nébih

A nyári melegben szigorúan tilos bárkit is a zárt térben hagyni, ugyanis az autó utastere néhány perc alatt 50-60-70 Celsius-fokig is könnyen felforrósodhat.

A hőguta egy súlyos, életet veszélyeztető állapot, amely során a test verejtékezése leáll, a testhőmérséklet 40-41 Celsius fok fölé emelkedik, a keringési rendszerben pedig súlyos zavarok keletkeznek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét