A tudósok hosszú évek óta kutatják, hogyan válthatná ki egy tabletta az edzést, és most úgy tűnik, minden korábbinál közelebb kerültek a célhoz. 

A fogyókúrázok többségében előbb vagy utóbb felmerül a gondolat, mennyivel könnyebb lenne bekapni egy pirulát, amely fárasztó edzés és diéta nélkül segít formába hozni a testet. Bár ettől még nagyon messze állunk, a Baylor College of Medicine csapata nemrég arról publikált a Nature nevű természettudományos szakfolyóiratban, hogy beazonosítottak egy molekulát a vérben, amely edzés közben termelődik, és hatékonyan csökkenti az étvágyat az egerek esetében – írja a Science Daily.

„A rendszeres testmozgás bizonyítottan elősegíti a fogyást, szabályozza az étvágyat és javítja az anyagcsere-folymatokokat, különösen a túlsúlyos és elhízott emberek esetében” – mondta a kutatást vezető Dr. Yong Xu gyermekgyógyász, a molekuláris és a sejtbiológia docense. „Ha meg tudjuk érteni azt a mechanizmust, amellyel a testmozgás kiváltja ezeket az előnyöket, akkor közelebb kerülünk ahhoz, hogy segítsünk az embereknek egészségi állapotuk javításában.” A tudós szerint idős vagy beteg emberek számára, akik nem tudnak mozogni, nagy segítség lehet egy gyógyszer, amely pótolja a fizikai aktivitással együtt járó előnyöket, például segít a csontritkulás, szívbetegségek-és más problémák kezelésében.

Az egereken végzett vizsgálat során azonosítottak egy molekulát (Lac-Phe), amely futás során feltűnően megemelkedett az állatok vérében. Ebből az aminosavból később a tudósok nagy dózist jutottak túlsúlyos egerekbe, akiknek ezáltal 12 óra alatt 50%-kal csökkent a táplálékfelvétele anélkül, hogy befolyásolták volna a mozgásukat vagy az energiafelhasználásukat. 10 nap alatt a Lac-Phe folyamatos adagolásával csökkent az állatok energiabevitele, vesztettek a testsúlyokból, valamint a glukóz toleranciájuk is javult.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg nem létezik olyan fogyókúrás termék a piacon, amellyel bármiféle edzés és diéta nélkül hatékony és tartós testsúlycsökkentés érhető el. Ezen termékek egy igen jelentős része nemcsak pénzkidobás, de akár még az egészségre is káros lehet, ezért érdemes fenntartásokkal és kellő körültekintéssel kezelni őket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét