Hamarosan valóra válik minden Neil Gaiman-rajongó álma, és végre felkerül a Netflixre a szerző által jegyzett kultikus képregénysorozat, a Sandman mozgóképes átirata. Mivel augusztus 5-e már nincs messze (ekkor érkezik a sorozat a streamingszolgáltató műsorába), arra gondoltunk, hogy összegyűjtjük a jelenleg ismert információkat az általunk is nagyon várt sorozattal kapcsolatban.

Neil Gaiman neve nemcsak e sorok írójának cseng ismerősen. A brit szerző az évek alatt tucatjával gyártotta a bestsellereket, olyan fantáziadús történeteket kanyarítva az olvasóknak, mint a Csillagpor, a Coraline vagy a hamar kultstátuszba emelkedett Amerikai istenek (persze mindegyiket meg is filmesítették). Gaiman nevét a könyvmolyok mellett a képregényvilág is jól ismeri: az író Sandman című sorozatát az angolszász képregénytörténet egyik legnagyobb hatású műveként tartják számon, amelyet Alan Moore Watchmenjével emlegetnek egy lapon, és amely egyedüli képregényként elnyerte a fantasy területén kiemelkedő műveknek járó World Fantasy díjat.

Gaiman neve még kevésbé volt ismert, amikor felkereste a DC Comics képregénykiadót azzal az ötlettel, hogy szeretne új életet lehelni az 1974 és 76 között futott Sandman-sorozatba. Miután a kiadó igen mondott, sőt bátorította is az írót a karakter újjáélesztésére, Gaiman nekilátott, hogy egy elfeledett szuperhősből, a nyugati folklórban szép álmokat hozó Homokemberből egy tragikus, mindenek felett álló, mitikus álomistent csináljon. Végül ez olyan jól sikerült, hogy a sápadt, hollófekete hajú, isteni hatalommal bíró különös alak már a legkevésbé sem hasonlított a korábbi képregényekben felbukkant köpenyes, piros-sárga ruhás szuperhőshöz.

A Gaiman-féle Sandman 1916-ban Morpheus (Álomként és Sandmanként is hivatkoznak rá) fogságba ejtésével veszi kezdetét: okkultisták egy csoportja összegyűlik, hogy megidézze a Halált, ám helyette Morpheust sikerül csapdába ejteniük, aki az álmok megtestesítője, és a Végteleneknek nevezett család egyik hatalmassága. Mialatt az álomisten fogságban sínylődik, elszaporodnak a rémálmok, a világ pedig a feje tetejére áll. Hetven év elteltével azonban Morpheus kiszabadul, és felkerekedik, hogy újjáépítse Álombirodalmát, amely távolléte alatt fokozatos sorvadásnak indult. Kiszabadulása után nekiáll visszaszerezni a kormányzáshoz szükséges varázstárgyakat, amelyekkel rendet teremthet a világban, és begyűjti az olyan meglógott rémálmokat, mint a sorozatgyilkos Korinthoszi.

A brit fantasy-irodalom legnagyobb zsenijének korszakalkotó képregénye 1988-tól 96-ig futott a DC felnőttképregényekre szakosodott alkiadójánál, a Vertigónál.

Morpheus, azaz Sandman alakja a képregényben. (Fotó: DC/Vertigo)

Az elmúlt évtizedekben sokan próbálták már megfilmesíteni a Sandman különös és misztikummal teli világát – köztük például Joseph Gordon-Levitt is licitált rá – sikertelenül. (Neil Gaiman a 2007-es Comic Conon például azt nyilatkozta, hogy inkább ne is készüljön belőle adaptáció, ha nem tudják jól megcsinálni.) Ennek tudatában teljesen érthető, hogy a rajongók is kissé kétkedve fogadták, amikor kiderült, a Netflix és a Warner Bros. is előállt egy filmtervvel, és még nagyobb volt a meglepődés, amikor 2019-ben a streamingóriás hivatalosan is megerősítette, hogy élőszereplős sorozat készül a legendás képregényből.

A széria forgatási munkálatai az eredeti tervek szerint 2020 májusában kezdődtek volna, ám a koronavírus-járvány ezt is keresztülhúzta, így csak kicsivel később, októberben indulhattak el a munkálatok. Ekkor a színészek kilétéről még semmit sem lehetett tudni, csupán találgatásokba bocsátkozhattak a rajongók, ám a forgatás előrehaladtával szép lassan egyre több szereplőről hullt le a lepel.

A főszereplő Morpheust a Velvet Buzzsawban is felbukkanó Tom Sturridge alakítja, akiről Gaiman is elismerősen nyilatkozott, sőt kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy a Sandman azonnal sztárt farag majd belőle. Morpheus ellenfele, azaz a Pokol uralkodója, Lucifer Morningstar a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie lesz, az HBO-s sikersorozat  másik veteránja, Charles Dance pedig az okkultisták élén álló Roderick Burgesst kelti életre. Aszim Chaudhry (Black Mirror) és Sanjeev Bhaskar (Yesterday) Káin és Ábel szerepében lesz látható, akiknek háttértörténete kicsit más, mint amit a Bibliából megismerhettünk, az Álombirodalom első áldozataiként és első ragadozóiként írják le őket. Boyd Holbrook (Logan) a már említett megszökött rémálmot, a Korinthoszit fogja megformálni, akinek a szemei helyén is fogak vannak, és nem mellesleg sorozatgyilkos.

sandman
Morpheus, az álomisten. (Fotó: Netflix)

Ismerjük emellett Álom testvéreit, a Végteleneket (legalábbis egy részüket, mert összesen heten vannak testvérek).Sandman világának egyik legnépszerűbb karakterét, a gót lányként megjelenő Halált Kirby Howell-Baptiste (A Jó Hely) alakítja, Vágy Mason Alexander Park (Acting for a Cause), Kétségbeesés pedig Donna Preston (Nők a sitten) lesz. Felbukkan még többek között John Constantine ük-ük-ük-nagymamája, a 18. századi okkult kalandor Johanna Constantine szerepében Jenna Coleman (A kígyó), valamint Kyo Ra is, aki egy Rose Walker nevű fiatal lányt alakít, aki kétségbeesetten keresi eltűnt testvérét. Patton Oswalt (L’ecsóMatthew-nak, a hollónak kölcsönzi a hangját, Mervyn Pumpkinheadet pedig Mark Hamill (Csillagok háborúja-trilógia) szólaltatja meg. A további szerepekben olyan színészek bukkannak még fel, mint Joely Richardson (az idősebb Ethel Cripps), Niamh Walsh (a fiatalabb Ethel Cripps), David Thewlis (Ethel fia, John Dee), Sandra James-Young (Unity Kinkaid) és Stephen Fry (Gilbert).

Sokszereplős produkció lesz a Netflix-féle sorozat. (Fotó: Netflix)

A szereposztás egyébként nem volt teljesen zökkenőmentes. Több rajongó is szóvá tette, hogy a képregényekben fehér bőrű Halált miért egy fekete bőrű színésznő, Kirby Howell-Baptiste fogja alakítani, illetve Vágy szerepére miért a magát nonbinárisként meghatározó Mason Alexander Parkot választották. Gaimant azonban nem igazán hatotta meg a rajongók sápítozása. „Engem csak a munka érdekel. Harminc éven keresztül küzdöttem a csapnivalóan rossz Sandman-produkciók ellen. Nagy ívben lesz*rom azokat, akik nem olvasták/nem értik a Sandmant, de azért panaszkodnak a nonbináris Vágy vagy a nem eléggé fehér Halál miatt. Először nézzétek meg a sorozatot, aztán ítélkezzetek” – tweetelte az író.

Sandman
A Vágyat alakító Mason Alexander Park. (Fotó: Netflix)

Ami az alkotókat illeti, a széria showrunnnere Allan Heinberg (Wonder Woman, A Grace klinika), aki íróként és executive producerként is kiveszi a részét a munkálatokból. David S. Goyer (Penge-trilógia, Batman: Kezdődik!) íróként és executive producerként van jelen, illetve maga Neil Gaiman is ott bábáskodik a produkció felett, aki forgatókönyvíróként és executive producerként is dolgozik a szérián – ez sokaknak jelenthet garanciát a minőségre.

Gaiman ígéretet tett a rajongóknak, hogy az adaptáció maximálisan hű marad az eredeti képregényhez, csupán egy-két dolgon fognak változtatni. Ezek közül az egyik, hogy a netflixes adaptációt a modern korhoz igazítják, így a történet 2021-ben fog játszódni, ami többek között azt is jelenti, hogy Morpheus nem 70, hanem 105 évnyi rabság után szabadul ki az okkultisták fogságából. A képregény szerzője az Empire-nek adott interjújában azt mondta, hogy a Sandmannel szeretnék meglepni a nézőket, hiszen ez az egész lényegében arról szól, hogy olyat mutassanak az embereknek, amit korábban még nem láttak.

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Netflix, amikor bejelentette, hogy a Warner Bros.-szal közösen sorozatot készítenek minden idők egyik leghíresebb és legnagyobb hatású képregényéből. A Sandman egy rendkívül összetett, elképesztő fantáziavilágú, de nehezen megragadható történet, nem véletlen, hogy megannyi filmterv és próbálkozás után csak most jutott el a megvalósításig. Pontosan emiatt várjuk annyira a Netflix égisze alatt készült sorozat, amely tíz+1 epizódos első évaddal augusztus 5-én kerül fel a műsorszolgáltató kínálatába.

Aki pedig a sorozat érkezéséig szívesen elolvasná Neil Gaiman klasszikusát, de nincs fent a könyvespolcán, annak jó hír, hogy a Fumax-nak hála már magyarul is beszerezheti a kiadótól megszokott nagyon igényes kiadásban.

Sandman
A magyar Sandman első kötetének egyik borítója. (Fotó: Fumax)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét