A dán játékgyártó óriás, a Lego kedden jelentette be, hogy határozatlan időre beszünteti tevékenységét Oroszországban. 

A cég márciusban az ukrajnai invázióra válaszul leállította a termékek Oroszországba történő szállítását, az alkalmazottak nagy részét pedig szabadságra küldte, ugyanakkor üzletei továbbra is nyitva maradtak, mivel a legtöbb rivális vállalat kivonult Oroszországból – írja a BBC. A Lego most bejelentette: felbontja az Inventive Retail Grouppal kötött partnerségi megállapodást, így mintegy 81 Lego-üzlet zárja be kapuit az országban.

A Lego egyike azon kevés nyugati márkának, amely Oroszországban maradt, miután más nagyvállalatok bezárták telephelyeiket a Kreml Ukrajna elleni támadását követően.

A dán cég nem szívesen foglal állást politikai kérdésekben. Néhány évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki, amikor kiderült, a LEGO nem hajlandó eladni termékeit a kormányával kritikus Ai Weiwei nevű kínai művésznek. Ai bebörtönzött vagy száműzött aktivistákat, ellenzéki személyeket akart kirakni legóból, ám a cég elhatárolódott a művésztől arra hivatkozva, hogy a legókat „semmilyen politikai, vallási, rasszista, obszcén vagy rágalmazó” célra nem lehet felhasználni.

A dán játékgyártó mostani közleményében nem említette az ukrajnai háborút, de kiemelték: az elbocsájtott dolgozók egy részét pénzzel segítik.

Az ukrajnai háború kitörése után számtalan nyugati cég döntött úgy, hogy felfüggeszti működését, vagy kivonul az orosz piacról, többek között a Nike, a Starbucks és a Renault is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét