A mugli világ kviddics-mérkőzéseiért felelős szervezetek Quadballra változtatják a játék nevét részben J. K. Rowling transzfóbnak bélyegzett megnyilvánulásaira hivatkozva. 

A mesebeli sportot a valóságba átültető két fő szervezet decemberben lengette be, hogy fontolgatják a névváltoztatás lehetőségét „szponzorációs és közvetítési lehetőségek” miatt, amelyektől azért estek el, mert a nevet nem ők, hanem a Harry Potter-filmek mögött álló Warner Bros. birtokolja hivatalosan. A minap a sportág másik testülete, a Nemzetközi Kviddics Szövetség is beszámolt a névváltoztatásról, ám a névcsere indokaként már J. K. Rowling transzfóbnak vélt megnyilvánulásait hozták fel – írja a The Guardian.

A Major League Quidditch és a US Quidditch szóvivője a New York Timesnak később azt nyilatkozta, hogy a névváltoztatásnak alapvetően két oka van, és mindkét okot egyenlően fontosnak ítélik. A két szervezet mostantól Major League Quadball és US Quadball néven folytatja tovább a tevékenységét, a közeljövőben várhatóan a Nemzetközi Kviddics Szövetség is nevet változtat.

Bár Rowling sokáig a sokszínűség példaképe volt – hiszen nem csupán szóban állt ki a melegek jogaiért, de a regényeinek egyik legfőbb karakterét, Dumbledore-t is melegként formálta meg -, az elmúlt években nagyot fordult a kocka. A lavinát az indította el, amikor 2020-ban az írónő Twitteren egy cikkel kapcsolatban ironizált, amelyben nem nőként, hanem menstruáló emberekként nevezték azokat, akik női reproduktív szervekkel rendelkeznek.

Ami pedig a mugli kviddicst illeti, a szabályok nagyon hasonlóak a fiktív játékéhoz, azzal a különbséggel, hogy senki sem repked benne: a játékosok lényegében egy seprűnyéllel a lábuk között rohangálnak a földön.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét