Bár a netflixes adaptációnak nem sok köze van az itthon is rendkívül népszerű Winx Club című rajzfilmhez és az alapjául szolgáló képregényhez, a nézők ennek ellenére is jól fogadták a Végzet: A Winx Saga című élőszereplős változatot, nem véletlen, hiszen alapjáraton egy egész jól sikerült alkotásról van szó. Ennek fényében lényegében borítékolható volt, hogy elkészül a folytatás, amire nem is kell már sokat várnunk, ugyanis már az idén ősszel visszatérhetünk a mágikus Másvilágba és Alfeába, a tündérek bentlakásos iskolájába. Mutatjuk, mit kell tudni a második évadról!

2021. január 23-án érkezett meg a Netflixre a Végzet: A Winx Saga című sorozat, melynek alapjául a 2004-ben indult Winx Club animációs széria szolgált, amelyet kis hazánkban az RTL Klub, a Cartoon Network, a Jetix/Disney Channel és a Nickelodeon is sugárzott. A történet először képregény formájában kelt életre Iginio Straffi ötlete nyomán (13 szám magyarul is megjelent), aki látva a tündérlányok népszerűségét, már 2011-ben bejelentette, hogy valódi, hús-vér emberekkel is el tudná képzelni a történetet. Az élőszereplős adaptáció munkálatai végül 2019 elején kezdődtek meg, maga a forgatás pedig a festői szépségű Írországban zajlott, egészen pontosan a Dublintól délre fekvő Bray városában (Alfeának a 17. századi kastély, a Killruddery House & Gardens adott otthont). A mindössze hat epizódos első évad producerei között helyet kapott az eredeti széria készítője, Iginio Straffi is, showrunnerként pedig az a Brian Young volt jelen, akinek a Vámpírnaplók című nagysikerű sorozatot is köszönhetjük.

végzet winx saga második évad
A Winx Club szereplői balról jobbra: Musa, Flora, Bloom, Stella és Tecna.

A Netflixre készült coming-of-age sztori sok szempontból különbözik az eredeti képregénytől és a belőle készült rajzfilmtől. Többek között jóval komorabb hangulatú (rádobtak egy 16-os korhatárt is), alapjáraton nincsenek tündérszárnyak, a bajkeverő Beatrix pedig önmagában személyesíti meg a mesében csak Trixnek nevezett gonosz triót. Musa nem a zenével varázsol, hanem érzi és hallja mások érzéseit, Flora csak említés szintjén van jelen (igaz, ez a második évadra megváltozik), és ami igazán sokakat megdöbbentett, hogy Tecna karaktere egy az egyben hiányzik a sorozatból. Utóbbit egyébként őszintén sajnáljuk, ugyanis a technológia tündére nagyon jót tett a csapat dinamikájának, reméljük, hogy a Netflix megtalálja a módját, hogy valamilyen formában behozza nekünk ezt a különleges karaktert.

Az első évad története öt lányra összpontosít, akik a Másvilág mágikus bentlakásos iskolájában, az Alfeában tanulnak: a csapat vezetőjére, a tűztündér Bloomra (Abigail Cowen), a víztündér Aishára (Precious Mustapha), a földtündér Terrára (Eliot Salt), az empatatündér Musára (Elisha Applebaum), valamint a fény tündérére, aki nem mellesleg Solaris trónörökös hercegnője is, Stellára (Hannah van der Westhuysen). Bloom teljesen tudatlanul, az emberek világából érkezik a Másvilágba, ráadásul ő a legerősebb fajtából, a tűztündérek közül való, és egy tragikus esemény miatt különösen fontos a számára, hogy minél hamarabb megtanuljon uralkodni az ereje felett. Miközben próbál beilleszkedni a tündériskolába, és helyt állni az órákon, még különféle tiniproblémákkal, viszályokkal és a szerelemmel is meg kell küzdenie, és ha ez nem volna már önmagában is elég, a suli falait tündérevő szörnyek, az ún. perzseltek ostromolják, akik ellen mind a tündérekre, mind az Alfea harcművészetekben jártas tanulóira, a specialistákra szükség van. A tündérek mellett a sorozatban szerepet kapott a specialisták közé tartozó Sky (Danny Griffin) is, aki a sorozat szerint éppen frissen szakított a fénytündér Stellával, amikor Bloom a képbe került. Szót érdemel még Riven, aki a Winx Clubban Musa barátja volt, itt viszont egy bajkeverő, aki inkább Beatrix (Sadie Soverall) iránt érdeklődik.

Bár a sok változtatás igencsak szúrta a rajongók szemét, a Végzet: A Winx Saga elég nagy siker lett, alig pár nap után számos országban, köztük Magyarországon is vezette a Netflix nézettségi listáját, letaszítva onnan az akkor hetek óta vezető A Bridgerton családot. Az új évad forgatási munkálatai 2021 júliusától november végéig tartottak, ám a Netflix a hosszú utómunkálatok miatt csak most érezte elérkezettnek az időt arra, hogy bejelentse: szeptember 16-át kell bevésni a naptárba, ugyanis ekkor fut be a sokak által várt második évad a Netflix kínálatába. Az már korábban kiderült, hogy az első évadnál egy kicsit hosszabbra tervezik az újat, így hat rész helyett ezúttal nyolcat élvezhetünk majd a tündéres young adult sztoriból.

A második felvonás showrunnerje Brian Young maradt, aki a következőket mondta az új évadról: „A hat epizódos első évad éppen csak megkarcolta ennek a hihetetlenül gazdag világnak és a benne lakó hatalmas tündéreknek a felszínét. Ahogy Bloom története folyamatosan halad előre, úgy tudunk meg egyre többet Aisháról, Stelláról, Terráról és Musáról. Ráadásul nem tudhatjuk, kik jelennek majd meg az Alfeában a következő tanévben…” Young „elszólása” persze nem volt véletlen, az eredeti karakterek mellé ugyanis újak is érkeznek, méghozzá legalább három.

A Netflix a júniusi Geeked Week alkalmából mutatta be az új évad első teaser trailerét, amelyben először láthattuk teljes életnagyságban Paulina Chavez Flora nevű karakterét (bár egy távolabbi képet már korábban is kaptunk róla). Flora a Winx Club tagjaként kiemelt szerepet tölt be a történetben, a mesében egy kedves, félénk földtündér, aki a növények nagy rajongója, ám a sorozatbéli karakter valamiféle sötét titkot rejteget. Rajta kívül jön még a csapatba Éanna Hardwicke a lángész Sebastian szerepében, aki erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhető döntéseket hoz. Végül, de nem utolsósorban Brandon Grace is szerepelni fog az új évadban, aki a transzexuális specialistát, Greyt alakítja majd. Grey (javítsatok ki, ha tévedünk) a mesétől független karakter, aki szintén egy titkot őriz, a szálak pedig csak tovább bonyolódnak, mikor viszonyt kezd Aishával.

végzet winx saga második évad
Flora és Sebastian a rajzfilmben. (Fotó: What’s on Netflix)

A színészválasztással egyébként sokan nem voltak kibékülve, de még többen kritizálták a szereplők ruháit az első évadban, amelyek lássuk be, meglepően unalmasra sikeredtek a rajzfilmes karakterekéhez képest (sőt nem csak azokhoz képest). Az még érthető, hogy nem akarták egy az egyben lemásolni a szetteket, de na…. valamivel jobb göncöket is adhattak volna rájuk, a 17 éves, teltkarcsú Terra például olyan ruhákat kapott, amelyek jobban passzoltak egy korosodó nőhöz, mint egy tinédzserhez. Ez azért is váltotta ki sokak nemtetszését (többek között a miénket is), mert a divat nagy szerepet játszott a rajzfilmben, nem csak kiegészítőként szolgált, hanem egyfajta gerincét is alkotta a történetnek, az alkotók a színes, fantáziadús öltözékekkel is igyekeztek ráerősíteni a lányok személyiségjegyeire. Sajnos nem valószínű, hogy a második évad változást hoz e tekintetben, bár a magam részéről már annak is örülnék, ha egy csipetnyivel több fantáziát vinnének a szereplők öltözködésébe.

végzet winx saga második évad
Meglepően unalmas lett a tündérlányok öltözködése a rajzfilmbéli karakterekéhez képest. (Fotó: Netflix)

Hogy mi várható majd a második évadban, azt nehéz lenne megjósolni, ám figyelembe véve (vigyázat, durva spoilerek!), hogy Bloom az évad végén szárnyakat növesztett, ezzel minden bizonnyal egyfajta új erőre tett szert, ugyanis a szárnyak lehetővé teszik a tündéreknek, hogy még erősebb mágiával éljenek. Ez azért fontos, mert Bloom erejének forrása a Sárkányláng (Dragon Flame), amelyet ha megtanul irányítani, akkor végleg el tudja pusztítani a tündérvilágot fenyegető perzselteket. Közben Bloom megtudja, hogy a vérszerinti szülei élnek, és ha ez nem lenne már önmagában is elég sokkoló, arra is fény derül, hogy a perzseltek egy rég elfeledett háború katonái, akiket a Sárkánylánggal változtattak szörnyeteggé.

Valamiért nem gondoltuk volna, hogy egy tini-tündéres fantasy ekkorát megy majd  a Netflixen, de az adaptáció alapvetően tényleg rendben van, még a néhol unalmas és kiszámítható részek ellenére is. Sokkal együtt mi is várjuk a folytatást, amiben persze közrejátszik a tipikus chliffhangeres lezárás is, de az sem tagadható el, hogy a világ is kifejezetten izgalmas, be tudja szippantani az embert, épp ezért kíváncsian várjuk, mi sül ki a második évadból. Ahogy fentebb is írtuk: szeptember 16, ezt a dátumot kell bevésni a naptáratokba, ekkor rajtol ugyanis el a Végzet: A Winx Saga nyolcrészes második évada a Netflixen. A minap bejelentett premierdátum mellé kaptunk egyébként egy videót is, amiben láthatunk kulisszák mögötti jeleneteket is, ezt is érdemes megtekinteni.

Ha pedig valaki regény formátumban is szívesen elmerülne Iginio Straffi tündérvilágában, annak jó hír, hogy magyarul is érkezik az Ava Corrigan tollából született a Végzet – A Winx Saga 1. Tündérösvény, amelyet a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából alig egy hónap múlva, augusztus 26-án mi is a kezünkbe vehetünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét