A tudósok egy, a Mexikói-öböl mélyén végzett expedíció során olyan állattal találkoztak, amely az ászkarákok eddig nem ismert fajához tartozik.

Az ászkarákok egy része mélyebb vizekben él, ahol kevés a fény, de sokuk még kifejezetten mélytengeri is. Legnagyobbak közülük a mélytengeri ászkarákok, például a Bathynomus giganteus, amelyek közül a legnagyobb feljegyzett példány 50 centiméteres, de állítólag találtak már 75 centiméteres állatot is. Kutatók egy csoportja most egy új, az óriásászkák csoportjába tartozó fajt fedezett fel, amelynek a Bathonymus yucatanensis nevet adták.

A tudósok által talált példány 25 centiméter hosszú, ami azt jelenti, hogy körülbelül 2500-szor nagyobb, mint a foltos pinceászka (a köznyelvben pincebogárnak is nevezik), amely szárazföldi rokona a fentebb említett mélytengeri ászkáknak – írja a SciTechDaily a tudóscsapat által a Journal of Natural History-ban megjelentett tanulmány alapján. A méretes ászkarákkal 600-800 méter mélyen, a mexikói a Yucatán-félsziget közelében futottak össze a kutatók.

Az alábbi videóan az újonnan felfedezett faj egy közeli rokona, a Bathynomus giganteus látható.

Kevés érdekesebb állatfaj létezik a világon, mint azok, amelyek a mélytenger fény nélküli, titokzatos világában élnek. Nemrégiben egyébként egy bizarr, csápos állatot is felfedeztek a kutatók Hawaiitól nyugatra, a Csendes-óceán egy kevésbé ismert részén.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét