Egy új tanulmány szerint a Marsra tartó űrhajósokat akkora sugárdózis éri, amely az űrhajó falainak árnyékolása ellenére is kockázatos.  

Az emberiség (vagy inkább a világ leggazdagabb embere) egyre inkább a Mars irányába kacsingat, ám odáig még rengeteg problémát kell megoldanunk. A Marsra való utazást ötletét némiképp beárnyékolja többek között a galaktikus kozmikus sugárzás, amelyről már régóta tudjuk, hogy mennyire rossz hatással van a szervezetre – igaz, arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hány űrben töltött hónap/év jár maradandó károsodással.

New Scientist jelentése szerint egy új tanulmány azt állapította meg, hogy egy Mars-küldetés során az űrügynökségek egészen biztosan a biztonságos határértéknél magasabb sugárterhelésnek tennék ki az űrhajósokat. A szimulációk ugyanis azt mutatták ki, hogy egy 1000 napos misszió során az űrhajósokat 1 sievert feletti sugárzás érné, még úgy is, hogy az űrhajó megfelelő vastagságú falai némiképp árnyékolják a világűrből érkező hatásokat. Összehasonlításképpen: a Földön egy év alatt 0,0025 sievert ér minket.

A legtöbb űrügynökség álláspontja szerint az űrhajósókat egész pályafutásuk során nem érheti egy sievertnél nagyobb sugárzás, míg a NASA amellett érvel, hogy ez a határérték maximum 0,6 sievert kellene legyen. Bár a tanulmány még szakértői értékelésre vár, ha bizonyosságot nyernek a bennük foglalt adatok, akkor kijelenthető, hogy az űrhajósok az életüket kockáztatják azzal, ha elutaznak a vörös bolygóra.

És hát a Mars előtt még először a Hold következik. Az Artemis-1 misszió készen áll az indulásra, melynek során a NASA új Space Launch System óriásrakétáját tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra. Az Artemis-3 misszióban pedig már ember lép a Holdra, amelyre a jelenlegi tervek szerint leghamarabb 2026-ban kerülhet majd sor.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét