Új-Zéland idegenforgalmi minisztere szerint nincs szükség azokra a turistákra, akik keveset költenek. 

Stuart Nash, Új-Zéland idegenforgalmi minisztere ellenszenvét fejezte ki azok a turisták iránt, akik körbeutazzák az országukat, és csak napi 10 dollárt költenek. A miniszter szerint az országnak a gazdag látogatókat kell megcélozniuk, még annak ellenére is, hogy ezek a turisták jóval nagyobb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, és nem feltétlen járulnak hozzá jobban a gazdasághoz.

„Természetesen fogadjuk a hátizsákos látogatókat is, de nem azokra fogunk összpontosítani, akik a közösségi médiában még promózzák is, hogy tíz dollárból és mirelit tésztából körbe tudják járni az országunkat” – mondta Nash, aki nem először fejtette ki véleményét a keveset költő turistákkal szemben.

2020-ban Nash kijelentette, hogy az ország „szégyentelenül” a szupergazdagokat veszi célba, és olyan turistákat próbál magához vonzani, akik „business osztályon repülnek, helikoptert bérelnek, körutat tesznek a Ferenc József-gelccser körül, majd egy patináns étteremben fejezik be a napot„. A javaslatok némi felháborodást váltottak ki, többen sznobnak és elitistának nevezték a minisztert.

James Higham, az Otago Egyetem turizmusprofesszora nem osztja Nash véleményét. A kutató szerint a gazdag turisták csak kevés időt töltenek az országban, ám rövid idő alatt is hatalmas ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, míg az alacsonyabb jövedelmű turisták – például a külföldi diákok és a hátizsákos turisták – gyakran hosszabb ideig maradnak, és a tartózkodási idő hossza és a nagyobb létszám miatt jelentős bevételt jelentenek az országnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét