Nem minden a pénz, és ez egy pontig a filmekre is igaz. Bár a filmgyártás természetesen nem olcsó mulatság, sokszor egy jó koncepció vagy egy kreatív megvalósítás is elég ahhoz, hogy a készítők kasszát robbantsanak, és kevés pénzből sokat csináljanak. Ebben a válogatásban egy csokorba gyűjtöttünk össze tíz Magyarországon is jól ismert produkciót, amelyek alacsony költségvetésből készültek és milliós bevételeket hoztak. 

Ideglelés

Emlékeztek még az 1999-ben bemutatott kézikamerás horrorra, amelyben három diák a titokzatos Blair Witch jelenség nyomába ered? Daniel Myrick és Eduardo Sánchez közös rendezése mindössze 60 ezer dollárból készült, gyakorlatilag nem volt forgatókönyve és három tökéletesen ismeretlen színész szerepelt benne. Az ötlet mindenesetre bejött, a produkció egyik pillanatról a másikra robbant be a köztudatba, és közel 250 millió dollár bevételt hozott készítőinek.

Nevetséges Napóleon 

A 2004-ben bemutatott Nevetséges Napóleont 400 ezer dollárból hozták létre, és a producer számítógépén vágták össze a lakásában. A főszereplő Jon Hedernek mindössze 1000 dollárt fizettek, ám miután a film hatalmas siker lett, és több mint 46 milliót kaszáltak vele a készítők, a színész feldühödve több pénzt követelt. A sztori egyébként egy Napoleon Dynamite nevű furcsa srácról szól, aki elindul a diákigazgató-választáson.

Parajelenségek

A 2007-ben bemutatott Parajelenségek hatalmas sikert aratott, ráadásul nemcsak a közönség, de a szakma is elismerően nyilatkozott a filmmel kapcsolatban, amelyben egy fiatal pár kamerát szereltet a házukba, hogy kiderüljön, mi bújik meg az éjszaka leple alatt. A mindössze 15 ezer dollárból forgatott kamerás horror világszerte 193 millió dollárt hozott, így nem volt kérdés hogy elkészül a folytatás. Jelenleg a nyolcadik résznél tart a franchise, az új felvonás valamikor a jövő év folyamán érkezhet a képernyőkre.

A mindössze 200 ezer dolláros Mad Max egy ausztrál disztópikus akciófilm, amelyet George Miller rendezett, aki akkoriban sürgősségi orvosként kereste a kenyerét. Az 1979-ben készült produkció annyira amatőr volt, hogy a stáb egy részét sörrel fizették ki, a főszerepet pedig az akkor még ismeretlen Mel Gibson játszotta, akit azért kértek fel a szerepre, mert nem tudtak megengedni maguknak egy hollywoodi sztárt. Végül a Mad Max még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a a legtöbb bevételt hozó legkisebb költségvetésű film, amelyet csupán 2000-ben az Ideglelés tudott letaszítani a trónról. A produkció világszerte közel 100 milliót hozott.

Juno

Jason Reitman 2007-es vígjátékát négy Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film díjára; végül a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó aranyszobrocskát zsebelhette be. A film hét és fél millió dollárba került, még Jennifer Garner is kevesebbet kért a szokásosnál, hogy beleférjenek a költségkeretbe. A történet központi szereplője egy tizenéves lány, akinek egy nem tervezett terhességgel kell szembenéznie. A Juno világszerte 232 millió dollárt fialt.

Széttörve

M. Night Shyamalan 2016-ban bemutatott filmje nagy meglepetést okozott, részben mert az alacsony költségvetés ellenére jóval nagyobb bevételt produkált, mint amit előzetesen vártak tőle, részben pedig azért, mert a film utolsó perceiben kiderült, hogy a Sebezhetetlen folytatása. Shyamalan a saját pénzét és egzisztenciáját vitte vásárra, de végül biztosan sok pezsgőt felbontott, mert kilenc millió dollárból 278-at sikerült csinálnia.

Elveszett jelentés

Az Elveszett jelentés egy fiatal, de már unatkozó feleség (Scarlett Johansson) és egy kiöregedő filmsztár (Bill Murray) váratlanul kialakuló barátságáról, már-már szerelméről szól. A Sofia Coppola rendezésében készült filmet sokan minden idők legjobb romantikus(?) filmjeként tartják számon, pedig egyáltalán nem volt zökkenőmentes a sikerhez vezető út, mivel az alacsony költségvetés miatt a készítőknek rohamtempóban kellett dolgoznia. Végül megérte a fáradozás: az Elveszett jelentés 4 millióból 117-et söpört be.

Tűnj el!

Jordan Peele 2017-ben debütált első rendezésével, az alacsony költségvetésből készült, de annál nagyobb sikerű Tűnj el! című pszichothrillerrel. A film ízig-vérig műfaji ínyencség lett, és ebben még az sem gátolhatta meg, hogy mindössze 4 és fél millió dollár állt a készítők rendelkezésére. Imádták szerte a világon, így nem is csoda, hogy végül több mint 255 millió dollárnál hagyta abba a kassza csengetése, busás jövedelmet hozva a gyártó stúdiónak és Jordan Peele-nek.

Rocky

Kevesen jósoltak sikert a szerény költségvetésű, 1976-ban bemutatott boxfilmnek, amely végül tíz Oscar-jelölést kapott – ebből hármat meg is nyert – , és az addig jóformán ismeretlennek számító Sylvester Stallone nevét is világhírűvé tette. Stallone maga írta a forgatókönyvet, és még a felajánlott magas pénzösszeg ellenére sem volt hajlandó eladni forgatókönyvét és ragaszkodott a főszerephez. És milyen jól tette: a 960 ezer dollárból készült Rocky 225 millió dollárral zárta a kasszát.

A cikk a New to Money válogatása alapján készült.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét