A különcségéről ismert Tim Burton nem gyakran dolgozik kisképernyős projekteken, ráadásul a mostani az első alkalom, hogy nem csak egy-egy epizód rendezéséért felel, hanem komolyabban is kiveszi a részét egy sorozat munkálataiból. A Wednesday című netlixes sorozat a kultikus filmszéria, az Addams Family új feldolgozása, melynek középpontjában a gótikus család ikonikus tagja, a sápadt, kifejezéstelen arcú Wednesday Addams áll. Letagadni sem tudnánk és nem is akarjuk, mennyire izgatottan várjuk a sorozatot, ezért kicsit magunknak, kicsit pedig nektek összegyűjtöttünk minden izgalmas és érdekes információmorzsát, melyek mostanáig napvilágot láttak a Wednesdayre koncentráló produkcióval kapcsolatban.

1991-ben érkezett a mozikba az Addams Family – A galád család című egész estés film, amely villámgyorsan berobbant a köztudatba – kis hazánkban is nagyon népszerűvé vált , így nem volt olyan meglepetés, hogy két évvel később, 1993-ban elkészült a folytatás. Bár a Barry Sonnenfeld által rendezett filmeket sokan ismerik és szeretik, azt talán kevesen tudják, hogy a furcsa, gótikus család 1938-ban lépett először a világ elé, méghozzá a The New Yorker magazin hasábjain, képregény formájában. Kitalálójuk és megalkotójuk az amerikai művész és karikaturista, Charles Addams volt, aki bevallottan az amerikai televíziókban idealizált családmodellnek akart görbe tükröt mutatni, és aki kedvenc karaktereihez hasonlóan maga is nagy rajongója volt a sötét, groteszk dolgoknak. Olyannyira, hogy még az egyik esküvőjét is egy állattemetőben tartotta, és állítólag még a feleségei (mert három is volt neki) is erősen hasonlítottak külsőben és stílusban a képregénybeli Morticiára. Addamsék 1964-ben keltek először életre a televízió képernyőjén (a sorozat két évadot élt meg, és az ABC sugározta), azóta pedig számtalan műsor készült rajzfilm és élőszereplős egyaránt , igazán népszerűvé azonban csak Sonnenfeld kezei által váltak. Az Addams családot amúgy Gomez az apa, Morticia az anya, Pugsley a fiuk, Wednesday a lányuk, Pubert a baba, Fester bácsi, Nagymama és Hogyishívják Kuzin alkotja, de a famíliához tartozik még Lurch a komornyik, valamint egy Izé nevű testetlen kéz, aki Gomez gyerekkori jó barátja.

wednesday sorozat tim burton
Részlet Charles Addams képregényéből.

A Netflix 2019-ben jelentette be, hogy előszereplős sorozatot készít az Addams Familyből, amely nem konkrétan a búskomor családra, hanem annak egyik tagjára, Wednesday Addamsre fog koncentrálni – a címe is nemes egyszerűséggel Wednesday lett. A streamingszolgáltató stílusosan szerdán tette közzé a nagy hírt (értitek, a wednesday magyarul szerdát jelent), és egyben azt is elárulták, hogy nem is akárki bábáskodik majd a széria felett, hanem a legendás Tim Burton, aki olyan produkciókkal tette le a névjegyét, mint a Karácsonyi lidércnyomás, az Ollókezű Edward vagy a Nagy hal – hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Aki picit is ismeri a rendezőt, azt kevésbé lephetett meg a hír, nyilvánvaló volt ugyanis, hogy Tim Burton és az Addams család a filmtörténelem során szinte kötelezően keresztezik majd egymás útját. Aki pedig a kezdetektől követi a rendező munkásságát, jól tudja, hogy a gót mester neve már az 1991-es film kapcsán is felmerült potenciális direktorként, ám akkor végül Barry Sonnenfeld rendezhette meg az 1990-es évek élőszereplős Addams Family-filmjeit. Most viszont eljött Tim Burton ideje: ősszel képernyőre kerül a Wednesday, amely a hírek szerint egyszerre lesz újító és modern, miközben alapjaiban hű marad az eredeti filmek (és a képregény) szellemiségéhez.

A Netflix sokáig hétpecsétes titokként őrizte a Tim Burton gondozásában készülő sorozatot, ám az utóbbi néhány hétben elkezdett felpörögni a marketinges gépezet, és egyre több részlet látott napvilágot. Az MGM Television felügyelete alatt készülő széria központi figurája a már említett Wednesday lesz, akit a korábbi filmekben kislányként ismerhettünk meg, most viszont tinédzserként lesz látható a képernyőn. A széria voltaképpen egy morbid, sötét humorú coming-of-age sztorinak ígérkezik, amely a címszereplő misztikummal teli középiskolás éveit követi nyomon, melyek cseppet sem mentesek a bonyodalmaktól. Igaz, a Nevermore Akadémiára jár, amely egy olyan intézmény, ahol a hozzá hasonló, különleges képességekkel bíró diákok tanulnak. A morcos kamasz igyekszik elsajátítani paranormális képességeit, és még egy rejtélyes sorozatgyilkos után is nyomozni kezd, illetve egy családját súlytó titokra is keresi a választ. Na és persze ott vannak a mindennapos, de nem kevésbé izgalmas iskolai ügyek és kapcsolatok is.

A széria ígérete szerint a nézők egy egészen új arcát ismerhetik meg a karakternek: Wednesday komolyabb, érettebb személyiség lesz, aki a saját útját járja, és azon dolgozik majd, hogy kilépjen édesanyja és úgy általában a családja árnyékából. Ez persze nem akadályozza meg abban, hogy terrorban tartsa testvérét, Pugsley-t, azt viszont nem engedi, hogy más is bántsa őt, ugyanis öccse kínzása kizárólag az ő privilégiuma.

wednesday sorozat tim burton
Wednesday és Pugsley.

A készítők elsőként Wednesday szerepére találták meg a legalkalmasabb személyt, aki nem más, mint Jenna Ortega, aki mind ránézésre, mind tehetsége alapján méltó utódja lehet a karakter leghíresebb megformálójának, Christina Riccinek, aki az 1991-es és 1993-as Addams Family-filmekben keltette életre a kislányt. A 19 éves színésznő többek között a Te és a Szeplőtlen Jane című sorozatokból lehet ismerős, de szerepelt még az Insidious második etapjában és a Sikoly-filmsorozat ötödik részében is. Ortega egyébként személyiségileg is passzol a halállal megszállottan foglalkozó kislány szerepére, saját bevallása szerit ugyanis a hétköznapokban is imád sötét és félelmetes dolgokkal foglalkozni.

Ami a többi szereplőt illeti, a gyönyörű 52 éves Catherine Zeta-Jones játssza Morticiát, a férjét, Gomezt pedig Luis Guzman alakítja. Isaac Ordonez lesz Pugsley, Lurch-öt, a Frankenstein szörnyére emlékeztető komornyikot George Burcea játssza, Izét pedig Victor Dorobantu (vagyis valószínűleg az ő keze) fogja megformálni. Lesznek persze új karakterek is, az énekesnőként és színésznőként is ismert Riki Lindhome például Wednesday terapeutáját, Dr. Valerie Kinbottot formálja meg, Jamie McShane pedig a seriff, Donovan Galpin lesz. A Trónok harca és a Sandman sztárja, Gwendoline Christie is tiszteletét teszi a szériában, ő a Nevermore Akadémia igazgatóját és egyben Morticia egykori nemezisét alakítja, aki feltehetően Wednesdayt se fogja majd szívlelni.

Gwendoline Christie a Nevermore Akadémia igazgatóját alakítja.

Sokak örömére a karaktert korábban megformáló Christina Ricci is színre lép, méghozzá egy izgalmas új szereplőt fog megformálni, hogy pontosan kit, azt viszont nem tudni. Ricci egyénként felettébb jó véleménnyel van a produkcióról és Ortega teljesítményéről, a Variety-nek adott interjújában áradozott is egy sort, és elmondta, hogy szerinte nagyszerűen sikerült megközelíteni a filmet, mert végig hűek maradtak az eredeti karakter lényegéhez, a végeredmény mégis friss és modern lett.

Rejtély ugyanakkor a hóbortos Fester nagybácsi figurája, aki szintén fontos karakter, bár gyakran ábrázolják úgy, hogy távol van a családtól. Fester még a sorozat IMDb-oldalán sincs feltüntetve, így elképzelhető, hogy a karakter nem fog szerepelni az új sorozatban, ugyanakkor az sincs kizárva, hogy egy nagyobb név formálja majd meg, és ezért kivárnak a bejelentéssel.

Hol van Fester bácsi?

A sorozat egyébként kifejezetten jó kezekben van, és ezt nemcsak Tim Burton személye miatt mondjuk, aki a rendezés mellett vezető produceri szerepet is vállalt. A széria showrunnerjei Al Gough és Miles Millar, akik korábban a Smallville és az Into the Badlandsen szériákon is dolgoztak. A műsor készítői a Vanity Fairnek adott interjújukban arról beszéltek, hogy a Wednesdayt igazából egy 8 órás Tim Burton-filmként képzelték el. Jó hír továbbá, hogy a sorozathoz Colleen Atwood jelmeztervezőt kérték fel, aki már számtalan alkalommal dolgozott együtt Tim Burtonnel, többek között Az Álmosvölgy legendája, az Alice csodaországban és a Dumbó kapcsán. Az alapelgondolás szerint a karaktereket Charles Addams képregényéhez hűen akarták megalkotni, ami az alábbi plakát alapján sikerült is nekik.

wednesday sorozat tim burton
Az Addams család tagjai balról jobbra: Morticia, Wednesday Gomez és Pugsley.

A sorozathoz egyébként már két teaser is érkezett, melyek közül utóbbi egészen sokat enged láttatni a szériából, még ha nem is minden karakter tűnik fel benne. „Addams kisasszony, nagyon érdekes utat járt be tanulmányai során – mondja a film előzetesének elején egy hang. – „5 év alatt nyolc iskolába járt.” „Nem tudtam, hogy rémálomba lépek. Tele rejtélyekkel, káosszal és gyilkosságokkal. Szerintem imádni fogom ezt a helyet” – mosolyodik el Wednesday.

Az előzetesek mellett a napokban egy kulisszák mögötti videót is kaptunk a karakterről, amelyben Tim Burton is hallhatjuk Jenna Ortegáról áradozni. „Bizonyos értelemben olyan, mint egy némafilmes színésznő, aki képes szavak nélkül is átadni a dolgokat” – mondta, majd hozzátette azt is, hogy elképzelni sem tudna mást Wednesday szerepére.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor fog elrajtolni a széria, de eléggé nagy ziccert hagynának ki, ha nem Halloweenre időzítenék a premiert. Annyi bizonyos, hogy a Wednesday nyolc epizódos első évaddal az ősz folyamán fog érkezni, a sorozatnak pedig a legnagyobb streamingfelület, a Netflix ad majd otthont. Mellesleg az 1991-es moziváltozat is elérhető a műsorszolgáltatón, így aki szeretne, már most elkezdhet hangolódni a szériára.

Ami pedig a rendezőt illeti, a sötét humoráról ismert Tim Burton minden szempontból jó választásnak tűnik a tinédzser Wednesday karakterének kibontására, hiszen saját bevallása szerint ő maga is igazi kívülálló, aki imád mindent, ami szokatlan és eltér a normálistól. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy Burton nincs valami jó formában, legalábbis az előző évtizedben igencsak hanyatlásnak indult a karrierje, az Alice csodaországban és az Éjsötét árnyék csupán középszerű alkotás lett, és még a jól sikerült Frankenweenie – Ebcsont beforrban is csak halványan sikerült megcsillantani Burton tehetségét. A Nagy szemek című életrajzi drámát sokan a rendező nagy visszatérésnek gondolták, de aztán jött a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei és az élőszereplős Dumbó, melyek igencsak vérszegényre sikeredtek – utóbbi pedig különösen lélektelen munka lett. A Wednesday ugyanakkor tökéletesen testhezálló feladatnak ígérkezik, tematikailag is illik a rendezőhöz (a kirekesztettség itt is felüti a fejét), így nagyon bízunk benne, hogy végre tényleg egy Tim Burton fénykorát idéző alkotásnak nézünk elébe.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét