Barbie babát formázott a játékgyártó Mattel Madam C. J. Walker üzletasszonyról, aki az első nő volt, aki önerejéből lett milliomos. 

Walker rabszolgák gyerekeként látta meg a napvilágot 1867-ben, Louisana államban. Bár ő maga már nem élt rabszolgasorban, nehéz gyermekkora volt, édesanyját és édesapját is korán elvesztette. Tízévesen már munkába állt, dolgozott gyapotföldeken, és különféle házimunkákat is elvállalt. Később amint lehetősége adódott, tanulni kezdett, ugyanis rendkívül fontosnak tartotta a tudás megszerzését, és lányát is ebben a szellemben nevelte.

A századfordulón sok fekete nő küzdött hajproblémákkal (az alultápláltság, a rossz körülmények és a munkában használt veszélyes anyagok miatt), Walker pedig ezt felismerve elkezdett kísérletezni olyan anyagokkal, amelyek segíthetik helyreálltani a roncsolt hajkoronát és a bőrre is jó hatással vannak. Elsők között ismerte fel a marketing fontosságát, hirdetett az újságokban, és ügynököket is alkalmazott, hogy termékeit árulják.

Madam C. J. Walker (Fotó: Wikipédia)

A kemény munka és a tanulás végül meghozta gyümölcsét: Walker több ezer fekete nőt foglalkoztatott jól jövedelmező cégénél, a Walker Manufacturing Co.-nál, ahol olyan különleges kencék készültek, melyekkel a fekete nők megtanulták szakszerűen ápolni a hajukat és a bőrüket. Az üzletasszony árvaházakat és polgárjogi mozgalmakat támogatott, konferenciákon hirdette a nők összetartását és ösztönözte őket, hogy valósítsák meg álmaikat és a saját útjukat járják.

Az elmúlt években, a Mattel játékgyár reagálva az őket ért kritikákra, miszerint babái irreális képet alakítanak ki a gyerekben a női testről, több olyan játékot is legyártottak, amelyeket ismert tudósokról, emberjogi aktivistákról és újságírókról mintáztak. A játékgyártó legújabb babájához a fentebb említett Madam C. J. Walker adta az ihletet, melynek elkészítésében Walker ükunokája, A’Lelia Bundles segédkezett – írja a CNN. Bundles újságíróként és íróként keresi a kenyerét, 2001-ben jelent meg üknagymamájáról szóló könyve On Her Own Ground: The Life and Times of Madam C. J. Walker címmel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét