Az Edward Berger rendezésében készült új Nyugaton a helyzet változatlan filmet a hét végén mutatják be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Nyugaton a helyzet változatlan a német Erich ​Maria Remarque 1929-ben megjelent háborúellenes remekműve, amelyet Hitler hatalomra jutását követően a náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels kezdeményezésére nyilvánosan is „hazafiatlannak” nyilvánítottak, majd betiltottak. Remarque saját tapasztalatait írja le regényben: az iskolapadból, 18 évesen került a frontra, ahol a lövészárkok katonáinak minden szenvedését testközelből tapasztalhatta meg, 1917-ben ő maga is súlyos sérüléseket szerzett a nyugati fronton.

„Ez a könyv nem vád és nem vallomás. Csak beszámoló szeretne lenni egy nemzedékről, amelyet a háború elpusztított – elpusztított még akkor is, ha a gránátok megkímélték” – olvasható a könyv előszavában.

A nagysikerű regényt először 1930-ban filmesítették meg, majd 1979-ben is készült belőle egy újabb adaptáció, amelyet már magyar nyelven is kiadtak. A Netflixre érkező produkció az első német adaptáció lesz, amelyet Edward Berger rendez és amelyben Felix Kammerer alakítja a főszereplőt, de felbukkan benne Daniel Brühl is, aki Matthias Erzberger egykori német pénzügyminiszter bőrébe bújik. A Nyugaton a helyzet változatlan a valaha készült legnagyobb költségvetésű német produkció.

Az októberben érkező háborús film az eredeti regényhez hasonlóan egy naiv, fiatal katona szemszögéből, egyes szám első személyben meséli el az iskolapadból a lövészárokba kerülő német katonák történetét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét