Ma már léteznek kifejezetten olyan szoftveres környezetek, amelyekben akár egészen kicsi gyerekek is megismerkedhetnek a programozás alapjaival.

A gyerekek egyre több időt töltenek az online térben, ugyanakkor a vonatkozó kutatások
rendre alátámasztják, hogy a digitális kompetenciáik ettől még nem fejlődnek ki. Spanyol, illetve portugál kutatók egy metaanalízis során bizonyították, hogy programozást robotokkal tanuló gyerekek logikai és gondolkodási, valamint pszichológiai (mint például a kreativitás) és kapcsolati készségei (mint amilyen az együttműködés vagy a kommunikáció) is fejlődtek.

Azonban nem csak robotokkal lehet kódolást tanítani. Ma már léteznek kifejezetten olyan
szoftveres környezetek, amelyekben akár egészen kicsi gyerekek is megismerkedhetnek a
programozás alapjaival, ilyen például a Minecraft Education változata. Egyetemi kutatók
pedig teszteltek már ’főzős’ applikációt is gyerekek körében a kódolás oktatására, azt
kihasználva, hogy a mindennapokból ismerős konyhai szituáció révén sokkal egyszerűbben
tudják átadni a programozás alapjait.

A gyerekek nagyon vizuálisak és képi formában könnyen befogadnak ismereteket, ezért a
programozás tanulásának kezdetén a szöveges utasítások helyett sokszor vizuálisan
könnyebben érthető ikonokat vagy blokkokat használnak a szakemberek. A magyar alapítású programozóiskola, a Logiscool kifejlesztett egy felületet, amelyen a gyerekeknek a Javascript nyelv egyszerűsített változatát, a StageScriptet, oktatják már hétéves kortól három különböző szinten. Speciális  vizuális blokkokkal kezdik az alapok megismerését az első szinten, a BLOX módban, majd a következőben, a MIX-ben, egy egyedülálló megoldással, a vizuális építőelemek és a szöveges programozási nyelvet egyszerre láthatják az osztott képernyőn. A StageScript harmadik szintje pedig a TEXT, ahol egy egyszerűsített szövegalapú programozást használnak már diákok. Emellett a Logiscool más népszerű programozási nyelveket, például Pythont vagy C#-ot is tanít, kurzusain és táboraiban pedig a robotokkal és a fent említett Minecraft játékszoftver segítségével is oktatnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét