Indul az Ifjúsági Bajnokok Ligája

Vancsa Zalán Ifjúsági Bajnokok Ligája

Az Ifjúsági Bajnokok Ligája (UEFA Youth League) elindult, az MTK fiatal labdarúgói a lett korosztályos bajnokkal csapnak össze szeptember 14-én.

Tavaly ebben a sorozatban tűnt ki társai közül Vancsa Zalán, aki az elmúlt 100 év legfiatalabb magyar válogatott labdarúgójaként szerepelhetett a felnőtt válogatottban néhány hónapja. A fiatal sportoló ma már a Manchester Cityt is működtető City Football Group egyik legfontosabb nevelő klubjában folytatja karrierjét, ahová a nyáron szerződött el az MTK-tól.

Fontos a magyar fiatalokra építeni

Az Ifjúsági Bajnokok Ligája az egyik legjobb ugródeszka a fiatal tehetségek számára, de közel sem elegendő ahhoz, hogy a legjobbjaink „átkerülhessenek” a nemzetközi porondra, és külföldre szerződve fejlődhessenek, tovább építve ezzel a hazai labdarúgás egészét is. Vancsa tavaly ebben a sorozatban négy mérkőzésen lőtt 5 gólt és adott 2 gólpasszt: ez olyan teljesítmény, amire már az  európai topligák klubjai is felkapják a fejüket. Ahhoz, hogy egy játékos ilyen kiemelkedő eredményt produkáljon – saját szorgalma, munkája, kitartása és tehetsége mellett –, az is kell, hogy olyan körülmények között eddzen és játsszon mérkőzéseket, amelyek felkészítik, hogy saját korosztályánál magasabb szintű mezőnyben is rendszeresen szerepeljen. A hazai foci viszonylatában ez azt jelenti, hogy a felnőtt csapatnál is lehetőséget kaphat.

„Ha egy klub ezt komolyan veszi, számottevő kockázatot vállal egy tipikusan idősebb, sokszor külföldi játékosokból álló bajnokságban. Hosszú távon rendkívül hasznos a játékos és a klub számára, ha a kiemelkedően tehetséges fiatalok lehetőséget kapnak a felnőtt futballban, végső soron a magyar futball számára is értéket teremt mindez. A Rossi-féle válogatott új generációját jelentő Schäfer András, Schön Szabolcs és Vancsa Zalán is rendkívül fiatalon, az MTK színeiben mutatkozott be a felnőtt futballban” – mondta el Pintér Ádám 29-szeres magyar válogatott labdarúgó, az MTK korábbi akadémistája, aki nyártól sportnagykövetként segíti az MTK Budapest és a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia munkáját annak érdekében, hogy a sportág népszerűsítésével még több magyar fiatal kerülhessen közelebb a labdarúgáshoz.

Vancsa Zalán Ifjúsági Bajnokok Ligája
Vancsa Zalán már a magyar válogatottban.

„Nincsenek csodák, legalábbis olyan tekintetben, hogy valószínűtlen elvárás lenne az, hogy hazánkban egyik napról a másikra sztárfocisták tucatjai tűnjenek fel. Az viszont egyáltalán nem utópia, hogy a sok ígéretes tizenévesből ne csak ígéretek, hanem hazai és nemzetközi szinten is versenyképes, jól képzett, egészséges felnőtt futballisták váljanak, akik külföldi tapasztalatokkal felvértezve szolgálhatják akár a válogatottat, akár a magyar klubcsapatokat. Ehhez viszont az kell, hogy már ma többéves távlatban gondolkodjunk, és legyen bátorságunk a magyar fiatalokra építeni a magyar felnőtt futballcsapatokban is” – tette hozzá a szakember.

Nem elég akarni, csinálni is kell

A futballban mindenki a győzelemre hajt, ez alól pedig az MTK sem kivétel. Nem mindegy azonban, hogy miként jelöljük ki a fenntartható sportsikerhez vezető utat: az MTK a fiatalok kinevelésére, képzésére és felnőtt csapatba történő beépítésére alapozza saját klubmodelljét. Ez a modell gondoskodik arról, hogy a felnőtt csapatban folyamatosan jól képzett utánpótlás álljon rendelkezésre, miközben a játékosértékesítésből fakadó bevételek gazdasági értelemben is egészségesebb, fenntarthatóbb működést kínálnak a klub számára.

Tavaly a liga összességét nézve messze a legtöbb fiatal az NB I-ben szereplő MTK-ban játszott, 9.191 percet töltött a pályán a Magyar Labdarúgó Szövetség szerinti ösztönzött korú fiatal játékos. Többet, mint ahány percet az ezen a listán az 5. és 12. hely között szereplő hét másik csapatban összesen pályán tölthettek fiatalok. Ezen felül a szezonban az MTK Budapest adta az idény legfiatalabb játékosát, miután Barkóczi Benedek 16 évesen és 249 naposan debütált az élvonalban.

Ez a klubfilozófia segítette Vancsa Zalán útját is, illetve ugyanígy a korábban a klubtól külföldre szerződő válogatott, Schön Szabolcs vagy Schäfer András karrierjét is. Az MTK ifi BL keretében szereplő játékosok közül már négyen mutatkozhattak be a felnőtt csapatban is (Csenterics Adrián, Horváth Artúr, Barkóczi Benedek és Kovács Mátyás – utóbbi játékos ráadásul az idei szezonban már négy gólnál és egy gólpassznál jár a felnőtt együttesben). Fontos szempontok ezek, hiszen a játékos, a mögötte álló család, a klub és a teljes hazai labdarúgó társadalom érdeke, hogy a magyar fiatalokból a legjobbat hozzák ki a klubok.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét