Az idei nyár hőhullámai 2035-re teljesen átlagos nyári hőmérsékletnek fognak számítani. 

A klímaváltozás hatásait már a bőrünkön érezzük, extrém időjárási körülmények, szárazság és forróbb, a korábbiaknál hosszabb hőhullámok jellemezték az idei nyarat. A mostani forróság egyáltalán nem lesz kirívó a jövőben, ugyanis Európa rekordot döntő hőhullámai kevesebb, mint 15 éven belül csak egy átlagos nyári időjárásnak fognak számítani, és az aszályok és tüzek is normává válnak.

A brit Met Office Hadley Centre jelentése szerint az évszázad végére egy tipikus nyár 4 Celsius-fokkal lesz melegebb az ipari forradalom alatti mértékhez képest, ami több mint kétszerese a Párizsi Megállapodás 1,5 fokos célkitűzésének – írja a Luxemburg Times.

„A helyzet egyre csak rosszabbodni fog. Az előrejelzések szerint Európában az időjárás még szélsőségesebbé válik még annál is, mint az idei nyáron volt” – mondta David King, az éghajlatválsággal foglalkozó tanácsadó csoport, a Climate Crisis Advisory Group elnöke.

A tudós szerint a Északi-sarkvidék helyzete fordulópontot jelent, pusztulása ugyanis dominószerű katasztrófát idézhet elő a Föld egészére nézve.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét