Új kötettel tér vissza Rubin Eszter, a gasztroirodalom egyik kiemelkedő hazai képviselője. A Mit esztek ti otthon, mannát? a Margó Irodalmi Fesztiválra jelenik meg, és a benne található 75 novellában, 300 fotóban és számtalan receptben a szépirodalom és a gasztrozófia fonódik össze. 

Rubin Eszter nevével először a sokatmondó címmel megjelent Minek szenved, aki nem bírja kapcsán találkoztam. A könyvről anno úgy vélekedtem (a teljes kritika itt érhető el), hogy egy kifejezetten erős, lélektani regény, amit nem könnyű megemészteni, keserű érzést hagy maga után, de ennek a műfajnak nem is a könnyedségről és a feltétlen boldogságról kell szólnia. A történetben kiemelt szerepet kap a főszereplő ételekhez való viszonya (Hanga hol ínyenc, hol kényszeres diétázó), és az író ezúttal sem hazudtolja meg önmagát, a Mit esztek ti otthon, mannát? címmel megjelenő új kötetében is az irodalom és gasztronómia találkozása kapja a főszerepet.

Az író tíz éve megjelent első regénye, a gasztrokulturális örökség irodalmi értelmezésével gazdagon átszőtt Barhesz óta várták az olvasók ezt a könyvet, amelyben úgy fonódik össze a szépirodalom és a gasztrozófia, akár a zsidó ünnepi kalács fonatai. Mákkal bőven megszórva. A hosszabb-rövidebb novellákat és regényrészleteket, fotók és egzakt receptek kísérik, ilymódon az ízlelés élménye találkozik a szemet gyönyörködtető, ellenállhatatlan látvánnyal, és az étkezés bölcselete magától értetődően kapcsolódik össze más fontos témákkal.

mit esztek ti otthon Mannát
Fotó: Kalligram Kiadó

A 75 recept között megtaláljuk a szerző védjegyévé vált barheszt, a zsidótojást, a közelkeleti sabichot, vagy épp az otthon ízét idéző, klasszikus húslevest is. Valamint olyan mágikus fogásokat, mint a sáfrányos diókrémmel töltött grúz padlizsántekercs, és az áfonyalikőr bonbonos csokoládétorta. Igazi utazás ez, amely a családi tűzhelytől indulva, távoli világok konyháiba vezeti az olvasót.

mit esztek ti otthon Mannát
Fotó: Kalligram Kiadó

A Kalligram Kiadó gondozásában megjelenő kötet a Margó Irodalmi Fesztiválon (október 13-16.) debütál, de már előrendelhető a Libri online webshopjából, a cikk írásának pillanatában 7992 forintért szerezhető be.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét