Szeptemberben járunk, de szerencsére meglepően sok kincset tartogat még az idei év filmes fronton. Legalábbis nagyon bízunk abban, hogy beteljesítik a hozzájuk fűzött elvárásokat, amelyeket a rendező személye, a sztori vagy a benne szereplő színészek táplálnak. Mutatjuk, szerintünk melyik filmeket érdemes beírni a naptáratokba. 

A sziget szellemei

Az Erőszakik (vagy kedveltebb nevén In Bruges) rendezője és nagyszerű színészpárosa újra összeáll, és ezúttal az 1920-as évek Írországába kalauzolják a nézőket, ahol két jó barát, Padraic (Colin Farrell) és Colm (Brendan Gleeson) kapják a főszerepet. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor Colm közli országos cimborájával, hogy nem akar a barátja lenni többé, megmagyarázni viszont nem akarja a dolgot, annyit mond csupán, hogy már nem kedveli őt. A „kikosarazott” Padraic nem adja fel, megpróbál rájönni, mi áll legjobb barátja döntése mögött, ami nem egyszerű feladat, főleg miután Colm közli: ahányszor Padraic hozzászól, annyiszor fogja levágni egy-egy ujját a saját kezéről.

Az eredetileg színpadi darabokkal befutott Martin McDonagh korunk egyik legizgalmasabb rendezője, aki olyan lenyűgöző munkákkal tette le védjegyét, mint a Három óriásplakát Ebbing határában vagy a fentebb is említett Erőszakik. A sziget szellemei a Velencei Filmfesztiválon debütált (13 perces állótapssal ünnepelték a stáblista legördülését), külföldön októberben kerül majd műsorra, idehaza viszont csak jövő év januárjában fogják vetíteni a mozik.

Tőrbe ejtve – Az üveghagyma

A komoly sztárparádét felvonultató (Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Ethan Hawke, Janelle MonáeLeslie Odom Jr.Kathryn HahnJessica Henwic, Madelyn Cline) filmben ismét a 007-es ügynök szerepétől elbúcsúzott Daniel Craig bújik a híres magándetektív, Benoit Blanc bőrébe, akit ezúttal Görögországba szólít a kötelesség. Az Agatha Christie-könyvek hangulatát idéző első rész után most egy Miles Bron (Norton) nevű techmilliárdos szervez ünnepséget a magánszigetén, ahol több titokzatos ismerős és barát is tiszteletét teszi. Benoit Blanc akkor kerül a képbe, amikor az egyik vendéget holtan találják, és látszólag senki nem tudja, mi vezetett a tragédiához.

A Tőrbe ejtve második része a Netflix kínálatába érkezik, december 23-át kell bevésni a naptárakba.

Nincs baj, drágám

Olivia Wilde második rendezése nem volt problémamentes: Harry Styles össze-vissza nyilatkozott, Florence Pugh nem volt hajlandó promózni a filmet, a rendező Olivia Wilde pedig szavahihetetlenné vált a Shia Labeouf-mizériát követően. A történet egyébként az ötvenes években játszódik egy olyan közösségben, amelyet egy rejtélyes kísérleti cég, a Victory irányít. A nőknek látszólag nincs más dolguk, mint tisztán tartani a házat, finomakat sütni-főzni, és vakon bízni a férjükben, akik a szigorúan titkos Victory Projecten dolgoznak. A Pugh által megformált karakternek azonban egyre több gyanús dolog tűnik fel, ezért úgy dönt, hogy utánamegy, mi van az amerikai idillnek álcázott vonzó máz mögött.

A film botrányok sorától övezve a Velencei Filmfesztiválon debütált, a hazai mozikban pedig szeptember 22-én lesz a premier, de Warner Bros. produkció lévén várhatóan az HBO Max felületére is fel fog kerülni.

Szöszi

A Joyce Carol Oates 2000-ben megjelent bestsellere alapján készült Szöszi új megvilágításba helyezi a legendás hollywoodi sztár, Marilyn Monroe életét. A rendező, Andrew Dominik szerint a történet azt mutatja be, hogy milyen szakadék tátongott Monroe nyilvános és privát élete között, és mindezt hogyan befolyásolta a színésznő gyermekkorában átélt traumája. Hollywood egyik legikonikusabb női alakjának bőrébe a Tőrbe ejtvéből ismert Ana de Armas bújik, a színésznő férjét, Arthur Miller drámaírót pedig Adrien Brody alakítja.

A fiktív és életrajzi elemeket vegyítő Szöszi premierjét az idei Velencei Filmfesztiválon tartották, a Netflix műsorában pedig szeptember 23-ától lesz látható.

A bálna 

Szívet tépő, felkavaró filmnek ígérkezik Darren Aronofsky következő rendezése, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Fekete hattyú, az Anyám! vagy a Rekviem egy álomért. A kritikusok szerint Brandon Fraser élete alakítását nyújtja, és többen minden idők legjobb filmjének nevezik a Samuel D. Hunter azonos című színdarabja alapján készült produkciót, amely egy 270 kilós középiskolai angol tanárról szól, aki súlyos depresszióba esik, miután megromlik lányával a kapcsolata – utóbbit a Stranger Thingsből ismert Sadie Sink alakítja.

Szerencsére a hazai mozikat sem kerüli el az ígéretesnek tűnő produkció, ami többperces ovációt kapott a Velencei Filmfesztiválon, viszont a tervezett magyar premierre előreláthatólag csak 2023 februárjában kerül majd sor.

Semmi

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni” – így van ezzel a nyolcadikos Pierre, aki úgy dönt otthagyja az iskolát, mert semmi olyat nem tanítanak neki, ami választ adhatna az élet éltelmére. Janne Teller 2000-ben megjelent regénye erős fogadtatást kapott, olyannyira, hogy megjelenését követően szinte azonnal betiltották Dániában arra hivatkozva, hogy depresszióba kergeti a gyerekeket és öngyilkosságra buzdít.

Semmi filmadaptációja májusban jelent meg Dániában, idehaza pedig október 20-án kezdik vetíteni a mozik. A produkciót a dán Trine Piil jegyzi Seamus McNally amerikai filmessel karöltve – utóbbi a Fű alatt és a 200 szál cigi című filmek kapcsán lehet ismerős.

Amszterdam 

David O. Russell óriási neveket (Margot Robbie, Christian Bale, John David Washington) pakolt legújabb filmjébe, amely a két világháború között, Amerikában játszódik, és két háborús veteránról és egy ápolónőről szól, akiket gyilkossággal gyanúsítanak meg. A három jó barát esküt tett, hogy bármi történik is, megvédik egymást, ennek megfelelően pedig mindent megpróbálnak megtenni, hogy kikeveredjenek a gyanú árnyékából, ám az nehezebben megy, mint gondolták. A felsorolt színészek mellett Robert De Niro, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Rami Malek, Michael Shannon, Mike Myers, Taylor Swift és Zoe Saldana is tiszteletüket teszik a valós és fiktív elemelet vegyítő produkcióban, amely állítólag az amerikai történelem egyik legmegrázóbb titkos cselekményére fókuszál.

Az őrületes fordulatokkal és fekete humorral kecsegtető Amszterdam idehaza is látható lesz, a premier november 3-án esedékes.

+1

A Halloween véget ér

A 2018-ban bemutatott Halloween korrekt módon támasztotta fel a filmvilág egyik legikonikusabb gonoszát, Michael Myers-t, majd a tavaly bemutatott Gyilkos Halloween már langyosabb kritikát kapott, mindenestere már akkor tudvalevő volt, hogy érkezik A Hallowwen véget ér. A trilógia befejező részében visszatér Laurie Strode és Jamie Lee Curtis, utóbbi producer is az eredeti Halloweent megalkotó John Carpenter oldalán. Ha hihetünk a készítőknek, ez a Halloween-film lesz a legvéresebb darab az új részek közül, és merőben más is lesz, mint a korábbi filmek voltak.

A Halloween véget ér stílusosan a halloweeni időszakban debütál, itthon október 13-ától kezdik vetíteni a mozik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét