A Hongkongi Egyetem tudósai kiszámolták, hány hangya él a Földön. A szám olyan elképzelhetetlenül nagy, hogy felfogni sem lehet. 

A hangyák szó szerint mindenhol jelen vannak, a világon szinte bárhol találkozhatunk velük, kivéve az Antarktiszt, Grönlandot, Izlandot és Hawaiit. Német és Hong Kong-i kutatók most arra szánták el magukat, hogy megbecsüljék, hány apró, fekete hangya él a bolygón, az eredmény pedig olyan megdöbbentően nagy lett, hogy nem veled van a baj, ha nem tudod, hány nullából áll a kapott végeredmény.

20 kvadrillió, számmal leírva 20 000 000 000 000 000 hangya él a Földön – derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmányból, amelyet a Washington Post szemlézett. A csapat 489 tanulmányt elemzett, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Földön élő hangyák körülbelül 12 megatonna szenet cipelnek magukkal, azaz többet, mint a bolygón élő összes madár és emlős együttvéve. A tudósok azt is kiszámolták, hogy ennek függvényében egy emberre igazságosan körülbelül 2,5 millió hangya jut.

Okkal merül fel a kérdés, hogy miért jó tisztában lenni a hangyák számával. Bár a piciny, fekete rovarok általában nem sok vizet zavarnak (kivéve ha feljönnek a lakásban), valójában rendkívül hasznos tagjai az ökoszisztémának: járatokat építenek, ezzel fellazítják és szellőztetik a talajt, megeszik a kártékony rovarokat, és ők maguk is táplálékul szolgálnak más ízeltlábúak, madarak és emlősök számára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét