Egy felmérés szerint egy átlagos magyar háztartásban fejenként évente 65 kilogramm menthető élelmiszer landol a kukában. 

Az élelmiszer-pazarlás napjainkban általános problémának tekinthető, holott egy kevés odafigyeléssel és tudatossággal mindez viszonylag könnyen kiküszöbölhető lenne. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Electrolux Magyarország országos, reprezentatív kutatása szerint a magyar lakosság 80 százaléka klímatudatosnak tartja magát, 71 százalék emellett úgy érzi, pozitív hatást gyakorol a környezetre. Ennek ellentmondó adat, hogy Magyarországon évente fejenként kb. 65 kilogramm élelmiszert dobunk ki, melynek fő okai között a tudatosság hiánya, a túl sok élelmiszer vásárlása és elkészítése, valamint a rossz hűtési szokások szerepelnek.

A tavaly év végén, idén év elején készített felmérés egyik legnagyobb eredménye a magyar fogyasztók ellentmondásos viselkedésének feltárása. Ugyan tízből nyolc magyar kellemetlenül érzi magát élelmiszer-pazarláskor, ennek ellenére fejenként 45 000 forintnyi élelemiszert dobunk a kukába. A többség úgy vélekedik magáról, hogy tudatosan vásárol, ismeri hűtője tartalmát, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis jelentős mennyiségű élelmiszert pazarolnak a háztartások. Arra a kérdésre pedig, hogy hány fokra kell a hűtőszekrényt ideálisan beállítani (0-4°C), csak a megkérdezettek 45 százaléka tudta a helyes választ (a többség szerint 6.5 °C az ideális, holott ezen a hőmérsékleten már sok élelmiszer idő előtt megromlik). Mindezek mellett a háztartások a pazarlás mennyiségét és az elpazarolt élelmiszer értékét is jelentősen alábecsülik: mennyiségben és anyagi értékben is nagyjából a duplájára tehető a pazarlásuk a becsült értéknek.

A kutatás eredménye szerint a leggyakrabban ételmaradékok, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök landolnak a kukában. A pazarlás legfőbb okai között első körben a túl sok élelmiszer vásárlás, étel készítés, illetve a friss gyümölcsök és zöldségek helytelen tárolási módja a felelős, továbbá az is problémát jelent, hogy kevés időt szánunk a bevásárlások megtervezésére és az ételek elkészítésre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét