Az emelkedő áram és gáz árakkal párhuzamosan az okosotthonok szerepe is egyre inkább felértékelődik. 

Néhány évvel ezelőtt még csak a sci-fi filmekből lehetett ismerős, napjainkban viszont egyre többen teszik le a voksukat az okosotthon, és más technológiavezérelt megoldások mellett. Eddig főképp a kényelmen és a szabadságon volt a hangsúly (még a kanapéból sem kell felkelni, hogy lehúzzuk a redőnyt vagy bekapcsoljuk a tévét), az elmúlt időszakban azonban egyre inkább a környezetszennyezés mérséklése és a hatékony energiafelhasználás került az előtérbe – utóbbi pedig az orosz-ukrán háború kitörése nyomán fellépett energiaválság miatt kiemelten fontos szemponttá lépett elő.

Az emelkedő energiaárak miatt várhatóan egyre többen telepítenek okosotthon-rendszert a lakásukba, amennyiben erre pénzük és lehetőségük nyílik. A smart home technológia számos hasznos biztonsági és kényelmi funkciókkal ruházza fel életterünket, és ez nem csupán azt jelenti, hogy akad néhány eszköz a lakásban, amit hanggal vagy valamilyen applikációból tudunk irányítani. Akkor beszélhetünk okosotthon-rendszerről, ha a házunkban található gépek képesek egymással információt megosztani, sőt a felhasználó igényét és viselkedését figyelembe véve beavatkozás nélkül maguktól is képesek működni.

Ha érdekel a téma, érdemes elolvasni az Okosotthonnal az elszabaduló energiaárak ellen? című cikkünket, ami a TechWorld Magazin oldalán jelent meg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét