Stephen King a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője; olyan, sokak által ismert művek fűződnek a nevéhez, mint A ragyogás, az Az vagy A remény rabjai. Mivel a Mester nemrégiben töltötte be a 75-ik életévét (ezúton is nagyon boldog szülinapot kívánunk neki), arra gondoltunk, hogy olyan műveket mutatunk be tőle, amelyek kevésbé ismertek a nagyközönség számára, és szerintünk jóval több figyelmet érdemelnének meg. Íme öt kevésbé ismert, rendkívüli regény a horror, a fantasy és a sci-fi mesterének tollából.

Halálos árnyék

A Halálos árnyék King kevésbé ismert művei közé tartozik, pedig a szerkesztőség egyöntetű véleménye szerint az 1989-ben megjelent regény valóságos mestermű, minden mondatában zsigerileg ott van a szerző. Nem titok, hogy az író a 80-as éveket alkohol- és drogmámorban töltötte, így a Halálos árnyék elsorban a függőség, a belső démonok folyamatának ábrázolásában képes említésre méltót felmutatni. A történet főszereplője Thaddeus Beaumont, aki íróként keresi a kenyerét, ám saját néven írt művei nem, csak George Komor álnéven írt horrorregényei lesznek bestsellerek. Thad idővel úgy dönt, hogy egyszer és mindenkorra eltemeti saját írói alteregóját, még jelképes sírt is ás neki a feleségével, Lizzel. Komor azonban nem akar meghalni, ehelyett inkább hús-vér alakot ölt, majd Thad és családja életére tör.

stephen king kevésbé ismert könyvei
Fotó: Európa Kiadó

A Halálos árnyék King egyik legszemélyesebb hangvételű regénye, amelyben erőteljesen érződik a megtisztulás iránti vágy és az író könyvkiadással és családi életével kapcsolatos aggodalmai. Zseniális alapötlet, okos kivitelezés és fordulatos cselekmény. King-rajongóknak kötelező darab.

Sorvadj el!

Stephen King korai, álnéven írt gyöngyszeme a Sorvadj el!, amely azért is érdekes, mert ennél a regénynél derült fény arra, hogy a Richard Bachman név mögött nem más, mint a sikeres horrorszerző, Stephen King rejtőzik. Egy amerikai könyvkereskedő, egy bizonyos Stephen Brown figyelt fel a turpisságra, azaz, hogy a szóban forgó regény és King többi műve között feltűnően nagy a hasonlóság, majd idővel kiderítette, hogy Bachman és King voltaképpen ugyanaz a személy. A történet egy szokványos amerikai kisvárosban játszódik, ahol egy napon egy rejtélyes cigánykarnevál táborozik le, melynek tajga ősi mágiával bírnak. Miután a kisváros menő ügyvédje véletlenül elüti a cigányvajda lányát, és kapcsolatai segítségével még a felelősségre vonást is megússza, a férfi súlyosan megátkozza őt: a tagbaszakadt Bill ezután fokozatosan veszíteni kezd súlyából, egyre vékonyabb és vékonyabb lesz, és az egyetlen kiútnak az látszik, ha felkeresi Tadzu Lempkét, a cigányvajdát, és megpróbálja rábírni arra, hogy vonja vissza a halálos átkot.

Fotó: Európa Kiadó

Bár a regény az írói álnév alatt is meglehetősen jól fogyott, miután kiderült, hogy King tollából származik, sokszorosára ugrott az eladott példányok száma. A Sorvadj el! egy kifejezetten sötét, borús hangulatú történet, melynek megemésztését az sem segíti, hogy az olvasó hiába várja a feloldást a történet végén, az sehogy sem akar megérkezni. Igazi csemege a horror rajongók számára.

Hasznos holmik

Az 1991-ben megjelent Hasznos holmik többek között azért is érdemel szót, mert ez volt az első „józan” regénye a szerzőnek, miután bő egy évtizedet alkohol és drog okozta delíriumban töltött. A regény teljes cselekménye az álmos, ​új-angliai Castle Rockban játszódik, ahol egy messziről jött, rejtélyes ember, Leland Gaund boltot nyit. Az üzlet különlegessége, hogy a boltos mindig épphogy annyit kér a portékájáért, amennyi a vásárló pénztárcájában lapul, legyen szó egy gyönyörű lámpaernyőről, egy remek horgászbotról, egy csodatevő talizmánról, egy kincskereső könyvről vagy Elvis Presley napszemüvegéről. Van azonban egy csalafintaság is a dologban: a boldog vevőnek egy aprónak tűnő, játékos csínyt is végre kell hajtania fizetség gyanánt.

stephen king kevésbé ismert könyvei
Fotó: Európa Kiadó

A Hasznos holmik az emberi lélek mélységiről szól, azokról a mélyen eltemetett feldolgozatlan sérelmekről és vágyakról, melyek értő kezekben rendkívül veszélyes fegyverré is válhatnak. Első könyvnek nem feltétlen jó választás, ha viszont már van egy kis előéleted az író munkásságával kapcsolatban és a lélektani regényeket is szereted, jó szívvel ajánljuk elolvasásra.

Rémület a sivatagban

Stephen King korai műveinek egyik kevésbé ismert darabja a Rémület a sivatagban, amelyben a szokásosnál is erősebben képviselteti magát a spirituális vonal. A történet a nevadai sivatag kellős közepén, az árulkodó nevű Desperationben játszódik (magyarul reménytelenséget jelent), ahol mindenféle testi-lelki borzalom vár az oda látogatókra. Collie Entragian, Desperation tejhatalommal uralkodó seriffje már önmagában is nagy gondot jelent, ám hamar kiderül, hogy egy sokkal nagyobb erő munkálkodik a város falain belül, és ennek a gonosznak a helyi bányákhoz van köze. Az utazóknak össze kell fognia, hogy közös erővel felvegyék a harcot a Gonosz ellen, akire csak Tak-ként hivatkoznak. Hogy ki is pontosan Tak és mit akar, azt senki sem tudja, egyedül egy David nevű mélyen vallásos fiú sejti az igazságot.

Fotó: Európa Kiadó

A Rémület a sivatagban komolyan feladja a leckét még a legelvetemültebb King rajongóknak is, ugyanis a szokottnál is több benne az erőszak és a kegyetlenkedés, ráadásul az író a gyerekeket sem kímélni a történetben. A regény hitbéli kérdéseket feszeget, például, ha létezik Isten, miért hagyja, hogy ártatlan emberek szenvedjenek. Senkit se tévesszen meg tehát a Zs-kategóriás címadás, a Rémület a sivatagban komoly témákat dolgoz fel, még annak ellenére is, hogy tobzódunk a kiontott vérben és belsőségekben.

Nem jön szememre álom 

King regényei gyakran szólnak a gyászfeldolgozásról és a halál utáni életről, elég csak egyik leghíresebb művére, az 1983-ban megjelent Állattemetőre gondolni, amelyben a gyásztól szabadulni képtelen főszereplő szörnyű eljáráshoz folyamodik, hogy visszakapja tragikusan elvesztett fiát. Az 1994-es Nem jön szememre álom főszereplője egy 78 éves, özvegy nyugdíjas, Ralph Roberts, aki újabban alvászavarokkal küszködik, egészen pontosan le sem tudja hunyni a szemét. Az álmatlanság mellett ráadásul szörnyű látomások is gyötrik, és egyetlen ember van, aki megérte őt, a szomszédja, Lois, aki hasonló eseményekkel küzd, mióta elveszítette férjét.

stephen king kevésbé ismert könyvei
Fotó: Európa Kiadó

A történet szorosan összefügg King high-fantasy sorozatával, A Setét Toronyal, de akadnak átfedések az Állattemető és az Az regényekkel is – utóbbira példa Derry városa, ahol a Nem ön szememre álom is játszódik és az Az gyilkos bohóca is rendszeresen felbukkant az utóbbi néhány évtizedben. A könyv a halál és a gyász mellett az abortusz témakörét is körbejárja, mindamellett azon kevés King regények közé tartozik, amelyből még nem készült mozgóképes feldolgozás. Mi ezt személy szerint nem is bánjuk, Ralph Roberts melankolikus, mégis felemelő történetét elég nehéz elképzelni a filmvásznon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét