Kulka János, Red Hot Cilli Peppers és mások – Októberi lemezajánló

Kulka János lemezajánló

Lemezajánló cikkünkben az októberi újdonságok közül mutatunk be egy pár érdekes darabot. A válogatásban hazai és külföldi előadók egyaránt szerepelnek majd, de kezdjük egy nagy magyar közönségkedvenccel.

Kulka János – Pálmaszív

2022. október 7-én debütál a Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színész ’Pálmaszív’ című önálló lemeze, amelyen Kulka János kendőzetlenül tárja elénk belső utazásait, és azt, milyen is most az élete a súlyos stroke-ja után. A pálma csúcsán növő friss hajtásról elnevezett korong tíz vadonatúj dalt sorakoztat fel, melyek elkészültéről János így mesélt tavaly egy Nők Lapjának adott interjúban: „Tövisházi Ambrus a fő zenész, Tariska Szabolcs a szövegíró. Hat éve kezdtük, Ambrus fölhívott, próbáltunk. Jó volt, kis stúdióban dolgoztunk, Ambrus zongorázott, én énekeltem néhány dalt. Aztán sztrókot kaptam. Kész. Befejeztük. Aztán évekkel később újra hívott. Próbáljuk meg. Nem ment. Most fél éve megint keresett. Nem adta föl. És sikerült, nemsokára megjelenik.”

Az album ezen a linken lesz meghalgatható okróber 7 után: https://open.spotify.com/artist/5aUiu0gqsT4iR0HZ

Red Hot Chilli Peppers – Return of the Dream Canteen

Meglepő bejelentést tett a Red Hot Chili Peppers észak-amerikai turnéjának denveri állomásán, ugyanis a tagok elárulták, hogy még vadiúj, 2022-es, máris platinalemezes albumukat, az ‘Unlimited Love’-ot követően 2022. október 14-én érkezik egy újabb kiadvány, amely a ‘Return of the Dream Canteen’ címet viseli. A ‘Return of the Dream Canteen’ lesz a zenekar második Rick Rubin producer által felügyelt korongja 2022-ben. A tagok így üzentek az új kiadványról: „Kerestük magunkban azt a zenekart, amely mindig is voltunk. Csak a szórakozás kedvéért jammeltünk és megtanultunk néhány régi dalt. Nem sokkal később elkezdtük az új számok felépítésének rejtélyes folyamatát. Egy gyönyörű kis kémiai beavatkozás, amely többszázszor összebarátkozott velünk az út során.

RHCP lemezajánló

Miután megtaláltuk azt a bizonyos hang- és látványfolyamot, folytattuk a kincskeresést. Ahogy az idő a túlméretezett fehérneműből elasztikus derékpánttá változott, nem volt okunk abbahagyni az írást és a zenélést. Olyan érzés volt, mint egy álom. Amikor mindent elmondtunk és kész volt, az egymás iránti hangulatos szerelmünk és a zene varázsa több felvétellel ajándékozott meg bennünket, mint amennyivel tudtunk volna mit kezdeni. Hát kitaláltuk. Két dupla album is elkészült egymás után. A második épp olyan jelentőségteljes, mint az első, vagy fordítva is mondhatjuk. A „Return of the Dream Canteen” mindaz, amilyenek vagyunk, és amiről valaha is álmodtunk. Be van csomagolva. Szívünk vérével készült, valóban a tiétek.”

E.K. Avenue – Risk Taker

2022. október 28-án minden eddiginél előremutatóbb anyaggal jelentkezik az E.K. Avenue. A jazz/r’n’b zenekar harmadik, ’Risk Taker’ című nagylemeze friss, energikus, modern és sokszínű. Ahogy az első két albumon, úgy most is az énekesnő szerzeményei és dalszövegei hangzanak el Szendőfi Péter és Rátonyi Róbert hangszerelésében. A lemezen két vendég is szerepel, Fekete-Kovács Kornél trombitán és szárnykürtön, Varga Gergely pedig szaxofonon játszik. A zenekar tagjai: Kertész Erika – ének, Szendőfi Péter – dob, Rátonyi Róbert – zongora, Szuna Péter – basszusgitár.

Nessa Barrett – young forever

Nessa Barrett igen korán került a rivaldafénybe, hiszen 2020-ban – az akkor mindössze 18 éves énekesnőre – amerikai TikToksztárként és influenszerként hivatkozhattunk már. A mentális betegségekkel küzdködő előadó terápiaként használja a zenét, miközben zsigerien ráérez arra, ami a hallgatóságot is rabul ejti. 2020. júliusában jelent meg Nessa átütő sikerű „Pai”‘ című dala, majd sorra hozta a közönségkedvenc felvételeket, mint a jxdn-nel közös, többtízmilliós YouTube-megtekintésű „la di die”.

Nessa Barrett young forever lemezajánló

A mély témájú, új szerzeményekből most egy teljeshosszúságú anyag gyűlt össze, amelyből egy szerzeményt már meg is ízlelhettünk „die first” címmel. A 2022. október 7-én megjelenő ’young forever’ című korong hasonló mélységekkel és alt-pop stílusjegyű, fülbemászó dallamokkal érkezik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét