A sütőtökös muffin abban az esetben is jó választás, ha maradt pár szelet sült sütőtök a hűtőben, és nem tudjuk, mire használjuk fel.
A kora őszi piacok roskadoznak a finomságoktól, többek között az évszak nagy sztárja, a sütőtök is kapható már ebben az időszakban. Vidám, narancssárga színét a karotinoknak köszönheti, de a finom, őszi zöldség számos más vitaminban és ásványi anyagban is bővelkedik, tele van például A-, C- és E-vitaminokkal, ráadásul rostokban is gazdag, így az emésztésre is kifejezetten jó hatással van. És, hogy mi más készülhet belőle azon kívül, hogy a sütőben megsütjük? Krémleves, köret, és desszertnek sem utolsó. Utóbbira mutatunk most egy példát.
18 dkg liszt
30 dkg sült tök
15 dkg vaj
2 nagyméretű tojás
0.5 tk só
18 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
A tököt 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, illetve ha van otthon fel nem használt kész sült tök, akkor azt tesszük a muffinhoz.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal.
A sütőtököt kikaparjuk, villával összetörjük, megszórjuk fahéjjal, majd hozzáadjuk a vajkrémet.
Egy külön tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a sütőtökös masszához, és az egészet jól eldolgozzuk.
A muffinforma mélyedéseibe papírformákat teszünk, majd a tésztát a formákba kanalazzuk. 190 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
Ha szeretnénk kicsit „szaftosabbá” tenni a desszertet, birsalmalekvárral a tetején tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!