Az ősz a gombás ételek fő szezonja, ilyenkor pláne érdemes gombás finomságokat varázsolni az asztalra. Erdei gomba leves recept. 

Az esős, párás idő kedvez a gombák szaporodásának, ilyenkor az erdőben sétálva egymást érik az avar alól kikandikáló szürkés vagy épp színes kalapok.

Mivel kis hazánkban is számos olyan gombafaj terem, melyek súlyosan mérgezők, ezért tilos a fazékba kerülniük, mindig a legnagyobb körültekintéssel, csakis gombaszakértő igénybe vételével fogyasszuk a szabadon termő egyedeket.
Ha ezzel is megvolnánk, azaz bevizsgáltattuk a friss, erdei gombákat, már csak azt kell eldöntenünk, milyen formában kerüljenek a tányérunkra. Készüljön belőle pörkölt, rántsuk ki, esetleg legyen belőle egy forró, zamatos leves? Utóbbihoz mutatunk most egy jól bevált receptet.

30 dkg erdei gomba (lehet csiperke, nagy őzlábgomba, laskagomba, vargánya, stb.)
1 kis fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db gyökér
1 dl tejszín
2 dl tejföl
1 húsleveskocka
citromlé
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 ek olívaolaj
fél csokor petrezselyem
só, bors

A finomra vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és gyökeret, és három perc alatt megpirítjuk.

Rádobjuk az alaposan megmosott erdei gombákat, és körülbelül 6-7 percig pároljuk.

Felöntjük vízzel, teszünk bele egy húsleveskockát, sót, borsot, és kakukkfüvet, és körülbelül 10 percig alacsony lángon forraljuk.

A legvégén a tejfölt, a főzőtejszínt, a felaprított petrezselymet és pár csepp citromlét teszünk bele, majd újraforraljuk, és melegen tálaljuk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét