Az ősz a gombás ételek fő szezonja, ilyenkor pláne érdemes gombás finomságokat varázsolni az asztalra. Erdei gomba leves recept.
Az esős, párás idő kedvez a gombák szaporodásának, ilyenkor az erdőben sétálva egymást érik az avar alól kikandikáló szürkés vagy épp színes kalapok.
Ha ezzel is megvolnánk, azaz bevizsgáltattuk a friss, erdei gombákat, már csak azt kell eldöntenünk, milyen formában kerüljenek a tányérunkra. Készüljön belőle pörkölt, rántsuk ki, esetleg legyen belőle egy forró, zamatos leves? Utóbbihoz mutatunk most egy jól bevált receptet.30 dkg erdei gomba (lehet csiperke, nagy őzlábgomba, laskagomba, vargánya, stb.)
1 kis fej vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db gyökér
1 dl tejszín
2 dl tejföl
1 húsleveskocka
citromlé
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 ek olívaolaj
fél csokor petrezselyem
só, bors
A finomra vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és gyökeret, és három perc alatt megpirítjuk.
Rádobjuk az alaposan megmosott erdei gombákat, és körülbelül 6-7 percig pároljuk.
Felöntjük vízzel, teszünk bele egy húsleveskockát, sót, borsot, és kakukkfüvet, és körülbelül 10 percig alacsony lángon forraljuk.
A legvégén a tejfölt, a főzőtejszínt, a felaprított petrezselymet és pár csepp citromlét teszünk bele, majd újraforraljuk, és melegen tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!