Az utolsó köztéri Lenin-szobrot is elbontották Finnországban – az emlékmű az Oroszországhoz közeli Kotka városában állt. 

A lépésre azután került sor, hogy Kotka városi tanácsa megszavazta a szobor eltávolítását a város közteréről, miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. A Lenin-szobor az 52 ezer fős lakosú város művészeti gyűjteményének része, kiállításon való felhasználásáról a helyi Kymenlaakso Múzeum dönt majd.

A kikötővárosnak észtországi testvérvárosa, Tallin ajándékozta a szobrot, amelyet Matti Varik észt szobrász készített még 1979-ben. Az elmúlt években a szobor több kritikát is kapott, de az eltávolítását követelő hangok azután erősödtek fel igazán, miután Oroszország hadat üzent Ukrajnának.

A világ egyetlen Lenin-múzeuma mai napig a Helsinkitől 180 kilométerre északnyugatra található finn városban, Tamperében működik. A múzeumot 1946-ban a Finn – Szovjetunió Társaság hozta létre, és a mai napig évente több ezer látogatót fogad. Itt található többek között az a szoba is, ahol először találkozott Lenin és Sztálin 1905 decemberében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét