Abban valószínűleg sokan egyetértenek, hogy a simogatás nemcsak a kutyára, de a gazdára is jó hatással van, és ezt most egy újabb kutatással sikerült igazolni. 

A kutyatartásnak számos jótékony hatása van, amelyet napjainkban a tudomány is elismer. Számos tanulmány kimutatta például, hogy a kutyák segítenek a szorongás leküzdésében (nem véletlenül léteznek terápiás kutyák), sőt még a PTSD-ben szenvedő betegek is könnyebben gyógyulnak, ha kutya van a közelükben. Most egy új tanulmány hívja fel a figyelmet a kutyasimogatás jótékony hatására, amely a homloklebenyünkkel van összefüggésben.

A kutatás során 19 ember prefrontális lebenyét vizsgálták meg, egyik alkalommal kutyasimogatás közben, máskor pedig mikor egy plüss oroszlán játékkal léptek interakcióba – összegzi a tanulmányt a Science Alert. Az eredmény kimutatta, hogy a kutyák simogatásakor a résztvevők prefrontális lebenye nagyobb aktivistát mutatott, ami arra utal, hogy figyelmesebbé és érzelmileg elkötelezettebbé váltak. Ugyan a plüssállat is kiváltott némi aktivistát a homloklebenyben, az jóval jelentéktelenebb volt, mint amit az ebek simogatásakor tapasztaltak. A kutatásból kiderült emellett az is, hogy minél tovább tartott a kutyával való interakció, annál nagyobb volt az agyi aktvitás a homloklebenyben.

Nem ez az egyetlen kutyákkal kapcsolatos kutatás, amire a közelmúltban derült fény. Az írországi Queen’s University Belfast tudósai például azt derítették ki nemrégiben, hogy az ebek nagy pontossággal képesek kiszagolni, ha stresszessé válunk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét