Egy finom, gőzölgő fahéjas tejberizs szuper választás, ha kívánsz valami édeset, de csak a legalapabb dolgok vannak a hűtődben.
Bizonyos ízek nosztalgikus érzést váltanak ki belőlünk, és a tejberizs tipikusan ilyen étel – a vasárnapi húsleves, a menzás paradicsomleves vagy épp az aranygaluska mellett. A fahéjszórással készült, forró finomság a hagyományos magyar konyha közkedvelt fogása, hiszen viszonylag kevés alapanyag kell hozzá, és relatíve olcsón meg lehet úszni. Bár egyszerű fogásnak tűnik (és bizonyos értelenben az is), ha nem figyelünk, könnyen elronthatjuk, lehet például túl híg, vagy épp túl nyúlós, arról nem is beszélve, hogy könnyen odaéghet. A tejberizs akkor jó, ha olyan, mint egy rizottó: krémes és fenséges.
250 gramm rizs
1 liter tej
1 dl víz
fél tk só
1 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
A tejet felrakjuk a vízzel a tűzre. Mikor elkezdne felindulni, belekeverjük a cukrokat és a sót.
Ha a só és a cukor feloldódott, hozzáadjuk a megmosott rizst. Nagyon alacsony lángon addig főzzük, míg a rizs magába nem szívja a tejet. Nem szabad a tűzön hagyni, érdemes kevergetni, kóstolgatni, locsolgatni főzés közben, míg éppen jó nem lesz.
Ha elérte a kívánt állagot, megkóstoljuk, és ha szükséges, adunk még hozzá tejet. Kakaóval vagy fahéjjal melegen tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!