Egy új kutatás szerint a gyerek már az anyatejjel szívhatja magába a rettegett mikroműanyagot. 

Megisszuk, megesszek, belélegezzük, és most kiderült, hogy az anyatejjel is magunkba szívjuk. Hogy a mikroműanyagnak hosszú távon milyen hatása van az emberi szervezetre, azt egyelőre nehéz lenne megmondani, ám nemrégiben megjelent egy rendkívül aggasztó tanulmány, melyet látva a tudósok sürgősen további kutatásokat szorgalmaznak.

A 34 egészséges édesanya részvételével zajlott kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a szülés utáni első hétben levett anyatejminták 75 százalékában jelen volt a mikroműanyag – írja a The Guardian a Polymers folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva. A kutatás során polietilént, PVC-t és polipropilént mutattak ki, melyeket igen gyakran használnak fel műanyag-csomagolóanyagként. Bár a tudósok feljegyezték, hogy a mintaadó mennyi tenger gyümölcseit és műanyag csomagolású ételt-italt fogyaszt, valamint számba vették azt is, hogy mennyi műanyag borítású kozmetikai termékeket használ, nem találtak összefüggést a felsorolt termékek mennyisége és az anyatejben talált mikroműanyagok között. A tudósok nem tudták megvizsgálni a 2 mikronnál kisebb részecskéket, pedig feltehetően ezek is jelen vannak az anyatejben.

A tanulmány kihangsúlyozta, hogy a szoptatás előnyei még így is tagadhatatlanok, és a mikroműanyagok esetleges jelenléte ellenére a csecsemők anyatejjel történő táplálása a javasolt.

Egy másik közelmúltbeli kutatás feltárta, hogy a cumisüvegből táplált csecsemők naponta több millió mikroműanyagot nyelhetnek le, sőt a tehéntej is tartalmazhat mikroműanyagot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét