A CIA is ott van a Colossal Biosciences támogatói között, amely egy olyan cég, amely génszerkesztéssel próbál kihalt állatokat visszahozni az életbe. 

A Dallasban található Colossal Biosciences biotechnológiai cég kihalt állatok, például a gyapjas mamut, a tasmán tigris és a dodó madár feltámasztását tűzte ki célul, melynek támogatásába most a Központi Hírszerző Ügynökség is bekapcsolódik – írt erről a Live Science. A céget az In-Q-Tel nevű kockázatitőke-befektető cégen keresztül támogatja a ügynökség, akit értelemszerűen nem az elhunyt álatok felélesztése, hanem az ehhez szükséges génszerkeszkesztő technológia érdekel.

Tasmán tigris

A kihalt állatok életbe való visszahozása igen megosztó terület. A tudósok egy jelentős hányada szerint nincs mód arra, hogy a gyapjas mamutot úgy támasszák fel, mint ahogy tízezer évvel ezelőtt létezett; viszont DNS-szerkesztő eszközök segítségével képesek lehetünk hidegtűrő tulajdonságokat illeszteni a mai elefántok DNS-szekvenciájába, amelyek így genetikailag valóban hasonlóak lesznek a gyapjas mamutokhoz. Ezek az állatok azonban önmagukban még nem lesznek mamutok, csupán olyan, elefántokhoz hasonló élőlények, amelyek a mamutokra jellemző tulajdonságokkal is bírnak.

Dodó madár

Az emberiséget évtizedek óta foglalkoztatja a gondolat, hogy egy mára kihalt fajt támasszon fel, az elmúlt években pedig több cég is elkezdett dolgozni ezen a területen. Ennek a folyamatnak az alapja a CRISPR nevű génszerkesztő technológia, amelyért a francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer A. Doudna 2020-ban kémiai Nobel-díjat kapott.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét