A világhírű asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson szerint az emberek gyakran azt a véleményt, tudományosnak ható állítást mazsolázzák ki és teszik magukévá, amely passzol világnézetükbe. 

Miközben az emberiség tudáshoz való hozzáférése jobb mint valaha, soha nem volt könnyebb önigazolást találni a valótlan állításokhoz, amit ironikus módon elsősorban a tudománynak köszönhető online tér és egyéb tömegkommunikációs eszközök tesznek lehetővé. A kiutat nem valamilyen új csodaszer jelentheti ebből a toxikus helyzetből, hanem a jó öreg tudomány és a racionális gondolkodás – véli korunk egyik legbefolyásosabb tudósa, Neil deGrasse Tyson.

Új könyvében (Starry Messenger – Cosmic Perspectives on Civilization) az asztrofizikus új területre lép, amikor kozmikus perspektívából igyekszik új megvilágításba helyezni civilizációnk olyan törésvonalait, mint a háborúk, a politika, a vallás, az igazság, a szépség, a nemek vagy a fajok, miközben a racionális gondolkodás, a tudásra való törekvés, valamint véleményünk tesztelésének fontosságát hangsúlyozza.

Ahogyan azonban a Vox magazinnak adott interjúban fogalmaz, sok ember egyszerűen nem érti az objektív igazság mibenlétét: gyakran azt a véleményt, tudományosnak ható állítást mazsolázzák ki és teszik magukévá, amely passzol világnézetükbe, miközben nincsenek tudatában a világnézet jelentette elfogultságuknak. Beszédes tünet szerinte a közösségi média azon használóinak viselkedése is, akik nem akarják, hogy másoknak az övéktől eltérő véleményük legyen, általánosságban annál inkább védve álláspontjukat, minél kevesebb információ áll rendelkezésükre hitrendszerük, világnézetük alátámasztására.

Tyson úgy véli, a laposföldhithez hasonló nézetek fennmaradását a természettudományok oktatásának jelenlegi módja is lehetővé teszi, mivel a tudományt nem folyamatként, nem mint a természet és az objektív igazságok megismerésének eszközét és módszerét tanítják.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét