Javában tart a birsalma szezonja, így érdemes kihasználni, és minél többféle módon elkészíteni ezt az ízletes és egészséges gyümölcsöt.
A legtöbbünkben nosztalgikus érzéseket ébreszt a birs, hiszen a nagymamák előszeretettel készítettek belőle lekvárt, sajtot vagy befőttet. Nagy hiba volna azonban hagyni, hogy a múlt homályába vesszen ez a különleges gyümölcs, amely nyersen ugyan nem fogyasztható, főzve, sütve viszont annál finomabb. A birs felhasználásnak egyik legegyszerűbb módja, ha tepsire pakoljuk és sütőben megsütjük, ebben a formában szinte alig akad vele teendő, így abba az esetben is jó választás, ha nincs időd vagy energiád bonyolultabb fogásokat készíteni belőle.
Arról se feledkezzünk meg, hogy a birsben sokkal több vitamin és ásványi anyag van, mint az almában, magas pektin tartalmának köszönhetően pedig remek hatással van az emésztésre.
5 db birsalma
5 teáskanál méz
2 tk fahéj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A birsalmát alaposan megmossuk, kettévágjuk, a magházat eltávolítjuk.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd elhelyezzük rajta az almákat. A mézet összekeverjük a fahéjjal, majd egyenletesen elosztjuk a gyümölcsökön.
A tepsit a sütőbe toljuk, majd 35-40 perc alatt készre sütjük a gyümölcsöt.
Ha az almákba könnyen bele tudunk szúrni késsel, akkor a gyümölcsök elkészültek. Amennyiben édesebben szereted, tálalás előtt csurgathatsz rá egy kevés mézet is.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!