A korábbiakhoz képest is naturalistább módon mutatja be a háború igazi arcát Edward Berger új Nyugaton a helyzet változatlan filmje.

„Ez a könyv nem vád és nem vallomás. Csak beszámoló szeretne lenni egy nemzedékről, amelyet a háború elpusztított – elpusztított még akkor is, ha a gránátok megkímélték” – olvasható Erich ​Maria Remarque 1929-es remekművében, amelyet Hitler hatalomra jutását követően a náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels kezdeményezésére nyilvánosan is „hazafiatlannak” nyilvánítottak, majd betiltottak. Remarque a saját tapasztalatait írja le regényben: az iskolapadból, 18 évesen került a frontra, ahol a lövészárkok katonáinak minden szenvedését testközelből tapasztalhatta meg. A nagysikerű regényt először 1930-ban filmesítették meg, majd 1979-ben is készült belőle egy adaptáció, amelyet már magyar nyelven is kiadtak.

A Netflixre érkező új feldolgozás az eredeti regényhez hasonlóan egy naiv, fiatal katona szemszögéből, egyes szám első személyben meséli el az iskolapadból a lövészárokba kerülő német katonák történetét. A napokban megérkezett az első hosszabb előzetes is, amelyet alább tekinthettek meg.

A filmet Edward Berger rendezi, Felix Kammerer alakítja a főszereplőt, de felbukkan benne Daniel Brühl is, aki Matthias Erzberger egykori német pénzügyminiszter bőrébe bújik.

A Nyugaton a helyzet változatlan a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, Németországban szeptember 29-én mutatták be bizonyos mozikban, a Netflixen pedig két nap múlva, azaz október 28-ától lesz látható.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét